Hrvatima sude bh. braća
19

Novi veliki dan na rukometnom Euru: Šta Srbiji treba za prolaz i na koga ide Hrvatska

D. P.
Hrvatski rukometaši žele prenijeti dva boda (Foto: T. S./Klix.ba)
Hrvatski rukometaši žele prenijeti dva boda (Foto: T. S./Klix.ba)
Iako je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine završeno Evropsko prvenstvo, na smotri najboljih rukometaša Starog kontinenta nastavljaju se uzbuđenja i danas ponovo imamo bogat program kada ćemo saznati i ko sve dalje ide u drugi krug.

Na teren će sve naše susjedne zemlje, a imat ćemo i međusobni duel Srbije i Crne Gore, vrlo važan za izabranike Tonije Gerone koji žele izboriti plasman u drugi krug, za razliku od Crne Gore koja se već oprostila od takmičenja.

Srbija je u prva dva meča osvojila samo bod i jedino je pobjeda ostavlja u igri za dalji plasman. No, Srbija ne ovisi sama o sebi, već će joj biti potrebna pobjeda Mađarske nad favorizovanim Islandom.

Mađari su već ovjerili plasman dalje, ali kako se prenose bodovi iz prvog kruga, bit će im potrebna pobjeda i protiv Islanda. Regionalni derbi se igra od 18 sati, dok se Mađari sastaju s Islandom od 20:30.

S druge strane, Hrvatska je već u narednom krugu i može prenijeti bod ili dva u narednu fazu takmičenja, a razlika je velika. Ipak, potrebna joj je i pobjeda.

U slučaju da Španija savlada Austriju, Hrvatska s dva boda ide u narednu fazu. No, ukoliko Austrija šokira Španiju, Hrvatska prenosi samo jedan bod u narednu fazu.

Hrvati već znaju većinu protivnika s kojima će igrati u narednoj fazi. To su Mađarska, Njemačka, Francuska, (Španija ili Austrija) te (Island ili Srbija).

Zanimljivo, večerašnji duel Hrvatske i Rumunije u Mannheimu (18:00) sudit će najbolji bh. arbitri Amar i Dino Konjičanin. Braća blizanci sudili su na sjajan način utakmicu između Švicarske i Francuske koji je okončan rezultatom 26:26.

U današnjem programu izdvaja se još i duel Francuske i Njemačke. Sve utakmice su u direktnim prijenosima u programu Arene Sport.

Raspored današnjeg programa:

Grupa A:

18:00 Sjeverna Makedonija - Švicarska

20:30 Francuska - Njemačka

Tabela:

Grupa B:

18:00 Hrvatska - Rumunija

20:30 Španija - Austrija

Tabela:

Grupa C:

18:00 Srbija - Crna Gora

20:30 Island - Mađarska

Tabela: