Grupe 1 i 2
15

Norveška pobijedila Švedsku, Danska pomela Makedoniju za plasman u polufinale

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometna reprezentacija Danske pobjedom protiv Makedonije prvi je putnik u polufinale Evropskog rukometnog prvenstva koje se održava u Hrvatskoj.

Grupa 1

Švedska - Norveška 25:28

Prvo poluvrijeme u derbiju skandinavskih zemalja proteklo je u izjednačenoj igri s obje strane, a prednost su kontrolisali rukometaši Norveške koji su u jednom trenutku imali čak i tri pogodka razlike (9:6).

Ipak, na poluvrijeme se otišlo s minimalnom prednošću od 12:11, a na početku drugog poluvremena gledaoci u zagrebačkoj Areni gledali su gotovo sličan rukomet. Norvežani su imali blagu prednost, Švedska je pokušavala stići do preokreta, a onda u finišu susreta svi domaći navijači pružali su podršku Norvežanima.

U posljednjim minutama meča Norvežani su riješili pitanje pobjednika u svoju korist, a konačni rezultat je glasio 28:25. Da su Norvežani kojim slučajem pobijedili četiri pogotka razlike, putnici u polufinale iz ove grupe bili bi Francuska i Hrvatska.

Norvežane je do pobjede nosio Myrhol sa sedam pogodaka dok je Tollbring za Švedsku postigao šest pogodaka.

Grupa 2

Makedonija - Danska 20:31

Prvo poluvrijeme u susretu između Makedonije i Danske nije naslutilo ono što će se na kraju meča desiti. Danci su imali minimalnu prednost tokom čitavog prvog poluvremena, a rezultat nakon prvih 30 minuta glasio je 12:12.

Ipak, drugo poluvrijeme ponudilo je totalno drugačiju sliku, a već na početku nastavka Danci prave seriju od 5:1 i dolaze do vodstva od 17:13.

To je bio samo početak onoga što će kasnije uslijediti, a sjajnom igrom u drugom poluvremenu Danska je na kraju postigla 31 pogodak, ostavivši Makedoniju na samo 20 (osam u drugom poluvremenu). Ovom pobjedom, Danska je sigurni putnik u polufinale, a drugi će biti poznat nakon meča između Njemačke i Španije.

U pobjedničkoj ekipi najefikasniji je bio Damgaard sa 11 pogodaka dok je za Makedoniju Kuzmanovski postigao šest pogodaka.

Tabela: