Radost za mlade
35

Nakon 20 godina u Zenici pokrenuta škola rukometa "Čelik" koju vodi pet trenera

Piše: E. M.
Prvi polaznici škole rukokometa u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Gradskoj areni u Zenici proteklih dana održani su prvi treninzi Škole rukometa Čelik, i to nakon 20 godina, u sklopu kojih Zeničani imaju priliku da grade svoju rukometnu karijeru, ali i pravilno razvijaju svoje tijelo.

Zenički treneri rukometa čekali su pravi trenutak kako bi napravili školu rukometa koja će djeci pružiti sve što im je potrebno kako bi ostvarili svoje snove u sportu ili imali kvalitetan hobi za svoje slobodno vrijeme.

U razgovoru za Klix.ba Seldin Rizvanović, šef stručnog štaba prvog tima RK Čelik i direktor Škole rukometa Čelik, je kazao kako su ispratili dvije omladinske selekcije koje danas igraju u prvom timu, ali da je za dobru i ozbiljnu priču za novu generaciju mladih rukometaša trebalo dosta vremena.

"Nismo htjeli uzeti djecu tek tako, a da im nemamo šta ponuditi. Prvo smo željeli napraviti kvalitetan i ozbiljan kolektiv i pružiti im treninge i rad s trenerima koliko god je njima potrebno. Oni će sve naše kapacitete imati na raspolaganju dok postoji želja kod njih za ovim, a koliko će biti disciplinovani da naprave rezultat rano je govoriti. Nekome će ovo biti hobi, a neko će sebe vidjeti u premijerligaškom klubu", kazao je Rizvanović.

Treninzi će se održavati utorkom i četvrtkom u Gradskoj areni Zenica u dvije selekcije. Prvu selekciju će činiti polaznici 2008. godišta rođenja, dok će drugu selekciju činiti polaznici rođeni 2006. godine i mlađi.

Osim sportske aktivnosti, Rizvanović je kazao kako djeca i društvo općenito imaju problem s hipokinezijom i pretilosti te da je sport i aktivnost prilika da se spriječe ili isprave određene nepravilnosti u razvoju mišića.

"U obrazovnim institucijama će se uvesti treći čas tjelesnog odgoja, ali djeca moraju imati dodatnu fizičku aktivnost da bi se pravilno razvijala. Sport je rješenje, a rukomet obuhvata razvoj svih psihomotornih sposobnosti. U ovom sportu su obuhvaćene sve mišićne grupe, a lopta nije velika kao u nogometu, košarci i slično pa se ne opterećuje kičmeni stub. Na prvom treningu smo imali 11 dječaka, a u utorak očekujemo 30-ro djece", kazao je Rizvanović.

S polaznicima Škole rukometa Čelika radit će pet trenera i to prof. Seldin Rizvanović, Nermin Gušić, Nedim Šehić te prvotimci prof. Riad Polić i Eldar Mehić.