Intervju za Sarajevo–x.com
0

Mirza Džomba: "Bh. rukomet bilježi progres"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Mirza Džomba je rođen u Rijeci. U Zagrebu se afirmisao u najbolje desno krilo svijeta. Skoro uvijek je biran za najbolje sedmorke velikih takmičenja. Nastupao je za klubove u Mađarskoj i u Španiji. U klupskoj karijeri osvojio je mnogo trofeja, a isti je slučaj i sa reprezentacijom Hrvatske. Naime, na OI u Atini (osvojeno prvo mjesto) bio je prvi strijelac državne selekcije, a isto je učinio četiri godine kasnije u Pekingu (plasman u polufinale).

U bogatoj riznici ima i svjetsko zlato iz Portugala i svjetsko srebro iz Tunisa. Dva puta je bio među kandidatima u izboru za najboljeg rukometaša planete. Čak šest puta je igrao u finalu Lige prvaka, a sa Ciudad Realom je bio na krovu Evrope. Trenutno je član RK Croatia Osiguranje iz Zagreba. Ovaj vrhunski rukometaš za Sarajevo-x.com govori o sudarima u evropskoj klupskoj eliti, zdravstvenom stanju, najljepšim trenucima karijere, hrvatskoj odabranoj vrsti i bh. rukometu.

Nadavno je Vaš klub eliminisan iz Lige prvaka od njemačkog Kiela. Kako ste vidjeli dvomeč sa ovim renomiranim suparnikom?

Mislim da je naš protivnik zasluženo prošao dalje. U prvom dvoboju poraženi smo sa nekoliko golova razlike i mislili smo da možemo preskočiti ovu prepreku. Ipak, revanš je pokazao realnu sliku. Neriješen ishod trasirao je put Kielu u nastavak takmičenja.

Da li su čelni ljudi kluba zadovoljni urađenim do sada?

Apsolutno. Cilj je bio plasman u četvrtfinale klupske elite. Uspjeli smo u tim zahtjevima. Prije izvlačenja parova željeli smo izbjeći upravo ovaj tim. Da smo kojim slučajem imali malo više sreće stvari bi možda bile bolje za nas. U domaćem prvenstvu i kupu mislim da nemamo ozbiljnog rivala. Za sada je sve onako kako je i predviđeno.

U ključnom momentima za prvog šefa struke imenovan je nekadašnji bh. reprezentativac Senjanin Maglajlija. Da li je opravdao očekivanja?

Svakako. Došao je u trenucima kada je klub bio u nezavidnoj situaciji. Preuzeo je značajan posao koji je dobro odradio. Pred njega su postavljeni teški ispiti, a odgovorio je na sve zahtjeve.Na vrijeme je locirao probleme i krenuo ka njihovim ispravljanjima. Osim toga RK Croatia Osiguranje je dobro organiziran klub koji čine karakterni igrači, a Maglajlija je kockice posložio onako kako treba. Sustavom treninga i uigravanjem ekipe podigao je razinu igre. Da je bilo drugačije stanje vjerovatno ne bi ni dobio šansu, šanse se dobivaju upravo u ovakvim situacijama. Vjerujem da sada koračamo jednom novom stazom.

Jeste li zadovoljni svojom formom?

Ne. Znam da mogu puno bolje. Imam povredu noge koja se povlači duži period i sve se to odrazilo na moju igru. U narednom periodu pokušaću da konačno saniram tu ozljedu.

Da li od toga zavisi i do kada ćete igrati rukomet?

Sigurno da hoće. Vidjećemo!

Kada Vam ističe ugovor sa Zagrepčanima?

Naredne godine. Poslije toga ću razmisliti šta dalje.

Vi ste uspješno igrali u mađarskoj i španskoj ligi. Domingo Diaz de Mera, predsjednik Ciudad Reala često je podvlačio da ste mu bili izuzetno drag rukometaš. Kako danas gledate na dane provedene u ovim klubovima?

U Fotexu sam proveo tri predivne godine. Sve je funkcionisalo na vrhunskom nivou. Lijepe uspomene nosim iz ovog kluba. Bilo je interesantnih utakmica u Ligi prvaka. Dres mađarskog kluba u to vrijeme nosili su brojni igrači sa prostora bivše Jugoslavije. Družili smo se van parketa i nekako nam je svima bilo dobro. Nakon toga došle se OI u Atini. Odigrali smo briljantno i čelnici najboljeg rukometnog kluba na planeti su me kontaktirali. Pristao sam da preselim u Španiju. Za ovaj kolektiv suvišno je bilo što reći. Ostvarili su mi se svi snovi u Realu. Biti prvak Starog kontinenta je želja svakog igrača.

Iako ste mogli ostati u Realu, odlučili ste se za povratak u Hrvatsku. Zbog čega?

U karijeri sam osvojio skoro sve što se može osvojiti. Kada su mi prezentirali ideju o stvaranju jakog evropskog kluba shvatio sam da želim da se vratim. Došao sam u klub koji može pratiti moju ambiciju, maksimalno, do kraja. Mislim da nisam pogriješio.

Pored klupskih uspjeha i u reprezentativnom dresu ste pružali vrhunske partije. Koji trofej Vam je najdraži?

Svaki ima svoju posebnu draž, ali momenat koji se nikada ne zaboravlja i pobudi najveću količinu emocija je dodjela trofeja za prvaka svijeta. Vrh karijere. Apsolutno!

Više niste član državne selekcije. Zbog čega?

Povreda je ostavila traga. Shvatio sam da ne mogu odgovoriti zahtjevima vrhunskog rukometa. Iako sam imao veliku želju da odigram Svjetsko prvenstvo u svojoj domovini, to se nije dogodilo. Odlučio sam da svoje mjesto prepustim nekome drugom. Bilo je i nesporazuma sa Linom Červarom koji su samo ubrzali odluku. No na mojoj poziciji ima dosta kvalitetnih igrača tako da za budućnost desnog krila Hrvatska ne treba brinuti. Tu prije svega mislim na Zrnića, Ćupića i Horvata.

Koliko je planetarna smotra uticala na popularizaciju rukometa u Hrvatskoj?

To domaćinstvo bilo je izvanredna stvar za našu državu. Puno toga riješilo se po pitanju infrastrukture, pa je sve to pridonijelo porastu interesovanja za ovaj sport. Kroz mlađe uzraste selektiraće se talenti za klubove, a kasnije za reprezentaciju. Smatram da bi i BiH trebala više ulagati u izgradnju dvorana. To je preduslov za progres. Što se tiče Hrvatske veliku stvar uradio je državni vrh koji je izdvojio zančajna finansijska sredstva za takvo što.

Brojne ljubitelje rukometa u našoj zemlji zanimaće Vaše mišljenje o bh. reprezentaciji?

Temeljem viđenog u kvalifikacionim utakmicama mogu vam reći da imate kvalitetnu selekciju. Znam da su u sjajnoj izvedbi savladali Srbiju u Sarajevu. U oko odmah upada sjajni golman Enid Tahirović i veliki talent Mirsad Terzića. Uvijek nedostaje još jedan iskorak da se izbori veliko takmičenje. Isto se dešavalo sa Hrvatskom od 1996. do 2003. godine. Rekao bih prazan hod. I onda se pojavila odlična generacija koja je napravila velike stvari. Mislim da će se isto desiti i sa BiH. Svjestan sam šta bi na planu samopouzdanja značio plasman na neko natjecanje. Sve u svemu to je reprezentacija koja demonstrira napredak u igri. I klupski rukomet konstantno bilježi pomake. Prvo Izviđač iz Ljuboškog, a vidim da sada sarajevska Bosna slovi kao jedan od najorganizovanijih klubova u BiH. To je sjajan doseg .

Planirate li u skorije vrijeme posjetiti BiH?

Svakako. Nedavno sam sa Senjaninom dogovorio da ću učestvovati na turniru kada se u Goraždu budu održavale ljetne igre. Radujem se svakom gostovanju. Moji roditelji su porijeklom iz BiH. Otac je iz Doboja, a majka iz Bosanske Gradiške. Nije nikakva polemika, ali iznimno respektujem stanovnike vaše domovine - završio je veliki igrač i nesumnjivo veliki poštovatelj bh. rukometa.