Rukomet
2

Marković: Islanđani su nas htjeli zaobići; Čelica: Želimo ostvariti san

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu dočekuje Island u okviru dvomeča baraža za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2015. godine. Za bh. rukometše ovo će biti čak šesto doigravanje za odlazak ne neko veliko takmičenje.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon vrlo uspješnih kvalifikacija pred rukometnim Zmajevima je posljednja prepreka za odlazak u Katar na smotru najboljih rukometnih selekcija svijeta. Iako neće moći računati na čak pet igrača (Delić, Mikić, Bećirović, Perić i Terzić), selektor Dragan Marković kaže da su u toku priprema pred ovu utakmicu odradili mnoge planirane stvari.

"Ostala su nam još dva treninga do utakmice. Nadam se da ćemo ih odraditi bez povreda i da ćemo nastupiti u najboljem sastavu", kazao je Marković.

On je najavio da će Vladimir Vranješ biti u konkurenciji za utakmicu što je itekako lijepa vijest s obzirom na navedene povrede reprezentativaca.

Marković je pohvalio ekipu Islanda i zaželio da u subotnjoj utakmici ta reprezentacija zaigra u najjačem sastavu, uključujući i zvijezdu islandskog rukometa, Arona Palmarssona, člana slavnog Kiela.

"Ja bih volio da on igra jer je umoran i dolazi iz velike ekipe igrati protiv 'male' Bosne i nisam siguran da bi blistao. Uglavnom, spremili smo se za utakmicu protiv njih bez obzira da li Palmarsson igrao ili ne", dodao je selektor rukometne reprezentacije BiH.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On je pozvao navijače da u subotu dođu u Skenderiju i podrže bh. rukometaše.

"Meni je najvažnije da pobijedimo u prvoj utakmici, bez obzira da li ta razlika bila jedan gol ili više. Oni na shvataju ozbiljno i nisu sretni što su nas dobili u baražu. Voljeli su da su nas zaobišli", dodao je on.

Kako bi se što bolje pripremili, Islanđani su odigrali nekoliko susreta protiv reprezentacije Portugala koju su izabranici Dragana Markovića izbacili u kvalifikacijama.

"Bio bih sretan kad bismo ih bar jednom spriječili da ne odu na jedno veliko takmičenje", kazao je Marković te dodao da se među igračima osjeti nestrpljenje uoči utakmice.

"Ovo je ekipa koja će u narednih pet godina biti jedna od najozbiljnijih na ovim prostorima. Polako počinjem raditi na okupljanju B reprezentacije i igrača iz Premijer lige BiH. Ne moramo se bojati za budućnost našeg rukometa. Moramo se samo malo bolje organizovati po klubovima i stvarati mlade igrače kojih ima mnogo", kazao je Marković.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Bh. reprezentativac Duško Čelica je kazao da svi igrači sa nestrpljenjem čekaju utakmicu sa željom u pobjedu.

"Želimo ostvariti taj san jer odlazak na Svjetsko ili Evropsko prvenstvo je nešto veliko za svakog sportistu. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo pozitivan rezultat u prvoj utakmici i otići na Island sa velikom nadom. Nadam se da ćemo obradovati naciju", kazao je Čelica.

Prva utakmica se igra u 7. juna u dvorani "Mirza Delibašić" u 20:15 sati, a revanš 17. juna u Rejkjaviku. Dio prihoda od ulaznica koje koštaju 10 KM će biti usmjeren u humanitarne svrhe.