Rukomet
12

Lino Červar za Klix.ba: Nastup u Kataru za BiH je veliki kompliment

Piše: A. D.
Lino Červar
Lino Červar
Nekadašnji selektor rukometne reprezentacije Hrvatske Lino Červar, koji se sa Kaubojima svojevremeno peo na svjetski tron, uz olimpijsko zlato, te po dva svjetska i evropska srebra, debitantski nastup Bosne i Hercegovine na velikom takmičenju okarakterisao je pozitivnim.

"Mjesto koje ste na kraju zauzeli nije pravi pokazatelj kvaliteta reprezentacije Bosne i Hercegovine. Objektivni problemi sa kojima se suočio selektor Dragan Marković doprinijeli su da Bosna i Hercegovina ispadne u prvom krugu. Da je Prce bio potpuno spreman i zdrav, da je igrao Panić koji bi rasteretio Malinovića, te da Ivan Karačić nije imao probleme sa povredom stvar bi sigurno bila posve drugačija. Bez obzira na sve, bilo je i trenutaka kada ste djelovali dobro, gdje mislim na meč protiv Makedonije, te Austrije i Tunisa, od kojeg ste nepravedno izgubili. Na sve treba gledati pozitivno, ipak je to bio prvi nastup na velikom takmičenju i konačan plasman ne treba gledati ni kao sramotu, ni kao tragediju. Sam nastup u Kataru za BiH je veliki kompliment, posebno kada se zna da tamo nije bilo selekcija sa boljim rejtingom poput Norveške ili Srbije. Ukupna ocjena je prema mom mišljenju pozitivna”, izjavio je Červar za Klix.ba.

Prema Červarovom mišljenju sutrašnji meč Francuske i Španije je finale prije finala.

„Nakon što su eliminisane Njemačka, moja Hrvatska i Danska, preostala su dva favorita za naslov prvaka, a to su reprezentacije Francuske i Španije. Najprijatnija iznenađenja za mene su bile selekcije Danske i Njemačke koja je u Katar došla sa pozivnicom. Nijemci imaju novu strukturu unutar tima, a neki novi, mladi igrači kod njih preuzimaju dirigentsku palicu što je pozitivna stvar. Njihova odbrana 'šest – nula' je odlično funkcionisala”, dodao je Červar.