"Žao mi je djece"
9

Lino Červar otkrio kako su ga otjerali iz Saveza: Namjestili su mi igrokaz pa me smijenili

K. H.
Lino Červar
Lino Červar
Bivši selektor reprezentacije Hrvatske Lino Červar u razgovoru za Hrvatski radio objasnio je razlog zbog kojeg je prije nekoliko mjeseci odstranjen iz rada tamošnjeg saveza rekavši da je došlo do "nesretnog igrokaza koji mu se namjestio".

Kako je rekao, najvažnije mu je da ga građani podržavaju i da prepoznaju šta je uradio za rukomet u ovoj državi, a da je na kraju došlo do pucanja odnosa jer je stao u odbranu trenera koji vole svoj posao.

"To je bio vrlo nesretni igrokaz koji mi se namjestio. No, ono što je najbitnije jest da imam potporu građana. Došlo je do pucanja odnosa. Bilo je tako. Branio sam sve one trenere koji vole posao i koji se u njemu usavršavaju", rekao je Červar pa nastavio:

"Trenutak kad sam se osjećao ugroženo jest kad se smatralo kako ne treba pobjeđivati sa strukom i njezinim znanjem, nego treba imati nekih drugih sredstava. To nisam mogao prihvatiti. Nisam mogao prihvatiti da me se želi minimizirati. To ne dam nikome jer smatram kako je poštovanje iznimno važno, za to sam se borio. Osnažilo me što ljudi razumiju šta sam napravio. Najviše mi je žao što su oštećena djeca i treneri koji su mogli od mene naučiti."

Nakon toga, rekao je kako smatra da je radio dobar posao s omladinskim selekcijama i da im je pokušao uvesti novi sistem igre.

"Smatram kako smo radili dobar posao s mlađim kategorijama za koje sam uveo novi sistem igre (proaktivnu igru) te su sve selekcije igrale isto. To smo bili unijeli od 2002. do 2008. godišta koja bi tom igrom donijela rezultate, međutim, to je naglo prekinuto. Tražio sam odgovore od krovnih organizacija, resornog Ministarstva sporta i turizma, ali i premijera da mi ponude odgovor zašto se jednog od najtrofejnijih trenera smjenjuje i to na dan kada se treba obilježiti 20 godina od osvajanja svjetskog zlata u Lisabonu", dodao je Červar.

Na kraju je rekao kako su od njega tražili da do rezultata dođe sa pet igrača "stranaca", od sedam koliko igra, a da to u suštini nije dobro za budućnost rukometa u ovoj državi.