Treće kolo
24

Tok utakmice / Kvalifikacije za EP u rukometu: Finska - Bosna i Hercegovina 26:30

Piše: N. K.
Rukometna reprezentacija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u gradu Vantaa protiv domaće selekcije Finske igrala treći susret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

- Naši rukometaši pobijedili su rezultatom 30:26 i tako napravili veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

59' - BiH mirno meč privodi kraju i zasluženo dolazi do druge pobjede u kvalifikacijama.

58' - Nemaju Finci rješenje za sjajnog Burića, koji sada na svom kontu ima već 14 odbrana. Potom Panić postiže svoj sedmi gol za četiri gola razlike.

56' - Toromanović postiže svoj prvi pogodak u vrlo važnom trenutku i četiri minute prije kraja naša selekcija ima tri gola prednosti.

54' - Prce je postigao svoj jubilarni deseti pogodak za tri gola prednosti.

52' - Sada se i Panić probudio, postiže svoj šesti pogodak pa je prednost i dalje za našu selekciju. Burić je u međuvremenu upisao 12. odbranu.

50' - Ponovo braća Burić dominiraju i vraćaju prednost našeg tima na tri gola prednosti.

46' - Finci su se napokon probudili i sada je pobjeda naše selekcije ugrožena. Trenutno je samo dva razlike za BiH.

43' - Prce postiže deveti pogodak i održava prednost BiH. Sada je 22:19 za naš tim.

38' - Naša selekcija je značajno popravila igru u odbrani u nastavku meča i to se vidi po rezultatu jer je u jednom trenutku bilo i sedam golova prednosti.

36' - Finci su se totalno ugasili. Naša selekcija igra odlično i sada imaju šest golova razlike.

34' - Benjamin Burić i Prce nastavljaju dominirati s odbranam i golovima, a Hamidović svojim prvim golom dovodi BiH u pet golova prednosti.

32' - Prce iz sedmerca postiže svoj sedmi gol za tri gola prednosti. Burić ponovo brani, a Terzić koristi kontru i vraća na četiri razlike.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

- Reprezentacija BiH vodi s dva gola razlike na gostovanju kod Finske nakon prvih 30 minuta igre (13:15). Najbolji u redovima naše selekcije su golman Benjamin Burić sa sedam odbrana i nezaustavljivi Nikola Prce sa šest pogodaka.

30' - Benjamin Burić sjajno brani, već je na sedam odbrana i održava našu selekciju u vodstvu, a prednost od dva gola (13:15) postavlja njegov brat blizanac Senjamin Burić svojim trećim pogotkom.

26' - Finci uspijevaju smanjiti na dva gola razlike, ali nevjerovatni Prce ponovo pogađa za 11:14.

23' - Herceg se upisuje u strijelce te održava prednost BiH, a zasluge idu i golmanu Buriću koji je do sada zabilježio pet odbrana.

19' - Sjajna serija i igra naših momaka. Haseljić i Nuić su postigli po gol nakon grešaka Finaca u napadu za velikih pet golova prednosti.

18' - Sve se preslikano desilo. Finci smanjuju, a potom Prce asistira, a Burić postiže svoj drugi gol za BiH. Panić je potom pogodio za prvi put prednost od tri gola razlike.

16' - Finska je smanjila, a onda je Burić iskoristio asistenciju raspoloženog Prcea te održao vodstvo BiH.

14' - BiH napokon dolazi do dva gola prednosti. Nuić je završio odličnu kontru za 5:7.

13' - Prce je nezaustavljiv. Postiže svoj peti gol za 6:5 vodstvo naše selekcije.

11' - Domaći maksimalno iskorištavaju igrača više na parketu pa preokreću rezultat, a na 5:5 poravnao je Prce svojim četvrtim golom.

7' - Finci sada iskorištavaju greške u redovima naše selekcije i s dva gola uspijevaju preokrenuti rezultat na 3:2. Ipak, Prce je u sljedećem napadu izjednačio, a onda treći put pogodio za novi preokret.

5' - Uspjeli su Finci izjednačiti, a onda nakon nekoliko minuta bez pogodaka kapiten Terzić ponovo dovodi BiH u vodstvo.

2' - Nakon što je Burić zaustavio prvi napad Finaca, Prce je s druge strane bio siguran i doveo BiH u prvo vodstvo na meču.

1' - Počela je utakmica. Prvi napad imaju rukometaši Finske. Sretno BiH!

17:25 - U toku je izvođenje himne selekcije BiH, a onda i naših današnjih domaćina.

17:20 - Na tribinama je oko stotinjak navijača BiH pa će naša rukometna selekcija u dalekoj Finskoj imati i solidnu podršku.

17:15 - Rukometaši BiH se u Petoj kvalifikacionoj grupi nalaze na trećem mjestu sa dva boda i utakmicom manje od Češke i Bjelorusije koje imaju po četiri, dok je Finska posljednja bez bodova.

17:10 - Selektor Bilal Šuman smatra kako njegov tim u susretima s Fincima mora preuzeti ulogu favorita.

"Utakmica u Finskoj znači nam mnogo. Pobjedom bi nam bilo mnogo lakše igrati u Tuzli. Samo s dvije pobjede ostajemo u utrci za Evropsko prvenstvo. Ogromna mi je želja s ovim momcima i ovom generacijom otići na to veliko takmičenje. Imali smo priliku igrati protiv Finaca prije dvije godine. U gostima smo ih tada pobijedili sa pet, šest golova razlike, a u Goraždu sa 11 golova. U njihovoj ekipi je mnogo istih igrača, s par novih. Iako ćemo nastupiti bez četvorice standardnih igrača Vranješa, Karačića, Tarabochije i Vegara, ulogu favorita moramo preuzeti, svi znamo šta znače ove dvije utakmice", rekao je Šuman u najavi utakmice.

17:05 - Rukometaši BiH su u dosadašnja dva susreta kvalifikacija zabilježili polovičan uspjeh. U Minsku su pobijedili Bjelorusiju sa 30:29, dok su dva dana kasnije u Tuzli poraženi od Češke sa 25:20. U prvoj utakmici 3. kola Bjelorusija je jučer u gostima savladala Češku sa 31:30 i tako otežala put bh. selekciji u borbi da prvi put izbori nastup na Evropskom prvenstvu. Bh. tim do kraja kvalifikacija sredinom juna očekuju još dva susreta, protiv Bjelorusije u BiH i Češke u gostima.

17:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice između Finske i Bosne i Hercegovine, koja se igra u okviru 3. kola druge faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Revanš susret igrat će se u nedjelju u tuzlanskom Mejdanu.