Iskusni stručnjak
47

Kasim Kamenica novi trener rukometaša Vogošće

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Rukometni stručnjak Kasim Kamenica od danas je zvanično novi trener Rukometnog kluba Vogošća Poljine hills.

Iskusni i trofejni trener danas je s predsjednikom Upravnog odbora bosanskohercegovačkog viceprvaka Fetahom Kadićem u klupskim prostorijama potpisao jednogodišnji ugovor.

Na toj dužnosti 64-godišnji trener će zamijeniti Danijela Riđića, s kojim je RK Vogošća PH sporazumno raskinuo ugovor.

U dugogodišnjoj i uspješnoj trenerskoj Kamenica je kao selektor vodio reprezentacije Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te više od 20 klubova iz regiona. Kao selektor juniorske reprezentacije Jugoslavije osvojio je titulu prvaka svijeta. U posljednje tri sezone Kamenica je bio trener makedonskog Pelistera, Zagreba i Vojvodine iz Novog Sada.

Nakon potpisivanja ugovora Kadrić je kazao da je Kamenica jedno od najvećih imena u svijetu rukometa.

"Dovoljno je pogledati njegovu biografiju, malo koji trener sa ovih prostora može se pohvaliti sa tolikim brojem klubova. Brzo smo dogovorili saradnju. Nekoliko godina s uspjehom nastupamo u Premijer ligi BiH, ali nažalost nismo uspjeli da osvojimo titulu. Njegovim dolaskom želimo da ostvarimo ciljeve kluba", rekao je Kadrić.

Kamenica je naglasio da je RK Vogošća konstanta kvaliteta bh. rukometa.

"Njihovi rezultati vrlo dobri, ali su im nekako izmakle dvije titule za konac. Hvala predsjedniku i ostalim ljudima iz kluba na povjerenju. Čeka me naporan rad, prvo moram da psihološki postavim ekipu na noge. Ekipa je zapala u određenu krizu, ne u krizu kvaliteta, već je u pitanju psihološko stanje, koje je dovelo do promjene na klupi", kazao je Kamenica.

Dodao je da igrače očekuje zahtjevan i naporan rad, te da su njegove ambicije osvajanje trofeja.

"Vjerujem da to može ostvariti ovaj klub. Što se tiče selekcije ekipe, poštujem ono što je klub napravio i dogovorio, ali smatram da ekipi na nekim mjestima treba dodati određen broj igrača, kako bi se mogle ostvariti ciljevi. Ispred nas je zahtjevan period, a prvi zadatak je subotnji revanš susret 3. kola Challenge cupa protiv Borca", kazao Kamenica.

Banjalučani su prije četiri dana u Vogošći slavili sa 23:22, ali Kamenica smatra da taj poraz "nije nikakvo breme".

"Borac je možda i kvalitetnija ekipa od nas u ovom trenutku, ako gledamo po konstituciji, ali to je sve tu negdje. Ono što sam vidio na ovom meču i što sam čuo šta se desilo u prvenstvu, to je segment kontranapada krila, a to je povezano i sa moralom ekipe. Prije svega moramo napraviti korekciju u odbrani, korekciju kontre, pozicioni napad nam je nešto lošiji. Važno je shvatiti da mi nismo bez šansi i možemo napraviti rezultat i idemo da to uradimo", dodao je Kamenica.