Neobična situacija
8

Karabatić zaražen koronom igrao Euro, stiglo opravdanje iz EHF-a

N. K.
Nikola Karabatić (Foto: EPA-EFE)
Nikola Karabatić (Foto: EPA-EFE)
Iskusni rukometaš Nikola Karabatić (37) bio je pozitivan na testu za koronavirus nakon utakmice Francuske i Nizozemske prošli četvrtak, ali mu je EHF bez obzira na to dozvolio da igra protiv Islanda u subotu, piše makedonski portal 24rakomet.
Karabatić je u porazu Francuske protiv Islanda (29:21) postigao jedan gol te je četiri namjestio, dok su iz EHF-a Makedoncima objasnili da su mu dozvolili nastup jer je prebolovao koronu u decembru.

Na osnovu toga su zaključili da ne predstavlja opasnost po okolinu, jer ima visok nivo antitijela.

"Istina je da je Karabatić imao pozitivan test nakon meča protiv Nizozemske. Naši liječnički stručnjaci pregledali su njegovu historiju bolesti, jer je ranije bio zaražen koronom. Na temelju nivoa antitijela procijenili smo da smije igrati", odgovorili su.

Podsjetimo, Karabatić je prvi put pozitivan test imao 22. decembra, kada se testirao nakon što je osjetio simptome koronavirusa, pa je propustio dio priprema za Euro i ostao u izolaciji u Strasbourgu.

Francuza će i dalje testirati te mu dozvoliti da igra ako mu se nivo antitijela ne snizi, a njegova reprezentacija večeras od 20:30 sati igra ključnu utakmicu protiv Crne Gore.

Naime, Francuska nakon poraza od Islanda danas jednostavno mora pobijediti Crnu Goru.