Konfuzija u RS BiH
47

Kamenica: Zbunjujuće su informacije o tome koliko klubova napušta Premijer ligu

E. A.
Kasim Kamenica
Kasim Kamenica
Pet kola prije kraja prvenstva u rukometnoj Premijer ligi BiH za muškarce, još uvijek nije poznato koliko će klubova napustiti društvo najboljih, upozorio je Kasim Kamenica, trener MRK Goražde.

Ističe da su zbunjujuće različite informacije koje su se pojavile u nekoliko dana o tome da ligu napuštaju tri, a potom i pet klubova.

Naime, Nadzorni odbor Rukometnog saveza BIH na sjednici 7. aprila donio je odluku o stavljanju van snage odluke Upravnog odbora od 3. augusta prošle godine o ispadanju pet klubova iz muške Premijer lige BiH u sezoni 2022/23.

"Nisam pravnik, ali sam u ovom slučaju dosta dobro savladao pravo. Cijelu godinu se, sa klubovima sa kojima sarađujemo, borim po ovom pitanju, jer je odluka da ispada pet klubova donesena po nekoliko osnova na nezakonit način. Konačno se Rukometni savez RS-a digao u zaštitu svojih klubova, Hercegovine i Borca, mi nemamo ni od koga pomoć, borimo se sami. Rukometni savez RS-a se obratio Nadzornom odboru koji je legalan i koji može poništiti nezakonite odluke", pojašnjava Kamenica.

Objašnjava da je dio Nadzornog odbora, odnosno bošnjački i hrvatski članovi, potpisao jedno saopćenje koje dodatno komplikuje cijelu situaciju

"To zbunjuje javnost, sramno saopćenje bez potpisa srpskih članova, što je u jednom kolektivnom tijelu po meni neprimjereno, u kojem su saopćili na nadzorni odbor nema kompetencije da donosi odluke. On je samo poništio njihovu nezakonitu odluku, ali nije donio nikakvu novu odluku I po meni sada u toj pravnoj zavrzlami, sigurno je da o tome odluku treba donijeti I sud I Skupština Rukometnog saveza BiH", naglasio je Kamenica.

Rukometaši Goražda u međuvremenu se pripremaju za susret u Visokom protiv ekipe Bosne, a goražnskom timu je potrebna pobjeda.

"Pet uzastopnih poraza i pretposljednja pozicija Bosne ne smiju zavarati jer se radi o kvalitetnoj ekipi. Oni imaju duplo veći budžet od nas i dobru ekipu, a mi im bježimo 12 bodova što znači da nešto u sopstvenim redovima nisu napravili kako treba. Međutim Bosna zna biti nezgodan domaćin, ali mi jednostavno nemamo izbora. Nas samo pobjeda vodi u mirnije vode i ja se nadam da će igrači to shvatiti na pravi način i da ćemo slabu partiju protiv Slobode, na taj način rehabilitovati", kaže Kamenica.