Evropsko prvenstvo
14

Još jedan favorit bi mogao kući: Rukometaši Danske nakon remija u teškoj situaciji

F. Z.
Danska - Mađarska (Foto: EPA-EFE)
Danska - Mađarska (Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Danske više ne odlučuju sami o svojoj sudbini na Evropskom prvenstvu u rukometu. Nakon što se od smotre najboljih reprezentacija Starog kontinetna oprostila Francuska, još jedan veliki favorit mogao bi završiti svoj nastup na Euru.

Danci su nakon poraza u prvom kolu od Islanda (30:31) večeras odmjerili snage s Mađarskom. Mađarska je nekoliko minuta prije kraja utakmice imala prednost od dva gola (23:21), ali su onda Danci napravili seriju 3:0, došli do vodstva, ali samo privremeno. Mađari su izjednačili (24:24) i došli do svog trećeg boda.

Island je ranije danas pregazio Rusiju rezultatom 34:23 i već je siguran u drugom krugu takmičenja. Upravo će Island u srijedu odmjeriti snage s Mađarskom, dok će Danci igrati s Rusijom.

U slučaju da Mađarska i Island odigraju neriješeno ili da Mađarska pobijedi aktuelni prvaci svijeta i osvajači zlatne medalje s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru završit će svoj nastup na Evropskom prvenstvu.

Danska mora slaviti protiv Rusije i nadati se da će Island slaviti protiv Mađarske. Island će pobjedom svakako tražiti priliku da prenese dva boda u naredni krug takmičenja, ali Danci više ne ovise samo o sebi i mogli bi već u grupnoj fazi završiti takmičenje na Euru.