Predstavljamo
8

Jaanimaa, Patrail i Rooba najopasniji Estonci po Burićev gol

Piše: E. B.
Dener Jaanimaa (Foto: EPA-EFE)
Dener Jaanimaa (Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Estonije će sutra u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj 2019. godine u Sarajevo igrati protiv naše reprezentacije.

Selektor Estonije Rein Suvi ima razloga za optimizam s obzirom da je njegova selekcija znatno jača u odnosu na nastup u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine koje su održane u januaru ove godine.

Tada su njegovi izabranici završili kao prvi u grupi 2 ispred Turske i Kosova i plasirali su se u kvalifikacije.

U ekipu se vratio najbolji estonski igrač Dener Jaanimaa koji nastupa za njemački Melsungen, a u ovoj sezoni u Bundesligi 28-godišnji desni bek je upisao 34 pogotka i 15 asistencija.

Njegov partner u vanjskoj liniji na lijevoj strani je iskusni Mait Patrail koji igra za Hannover-Burgdorf. Ovaj 29-godišnjak je ove sezone upisao po 18 pogodaka i asistencija u Bundesligi.

Od ostalih igrača od kojih Buriću i ostalim našim igračima prijeti opasnost treba izdvojiti 27-godišnje desno krilo švedskog drugoligaša Amo HK Jürgena Roobu koji je bio najbolji strijelac u pretkvalifikacijama za EP sa 21 pogotkom u četiri susreta, ali i njegovog 20-godišnjeg nasljednika Karla Roosnu koji nastupa u 2. Bundesligi za Essen.

Ostatak estonske ekipe čine igrači većinom iz domaćeg prvenstva uz nekoliko internacionalaca.

Na golu bi trebao biti Eston Varusk, a zamjena će mu biti Rasmus Ots.

Na poziciji lijevog krila će se mijenjati Henri Sillaste i Kaspar Lees, Patrailove zamjene na poziciji lijevog beka će biti Henri Hiiend i Karl Toom, a umjesto Uku-Tanela Laasta srednjeg beka će igrati Mikk Pinnonen koji je nekada bio velika nada danskog Aarhusa ali nije ispunio očekivanja.

Kada Jaanimaa bude odmarao desnog beka će igrati Kristo Voika i Andris Celminš, dok će se na poziciji pivota mijenjati Armi Pärt i Martin Johannson.

Na spisku se nalaze: Eston Varusk, Henri Hiiend, Henri Sillaste, Kristjan Muuga (Polva Serviti), Rasmus Ots (Viljandi HC), Mait Patrail (TSV Hannover-Burgdorf), Karl Toom (TV 1893 Neuhausen), Kristo Voika (Serik Belediyespor), Mikk Pinnonen (UMF Afturelding), Dener Jaanimaa (MT Melsungen), Andris Celminš (RK Maribor Branik), Kaspar Lees (HC Kehra/Horizon Pulp&Paper), Karl Roosna (TUSEM Essen), Jürgen Rooba (Amo HK), Martin Johannson (Bukaresti CSA Steaua) i Armi Pärt (Schwerini Mecklenburger Stiere).