Rukomet
76

Ivan Karačić za Klix.ba: Ako "pokažemo zube" Švedskoj, imamo šanse za SP

Piše: D. B.
Ivan Karačić (Foto:A rhiv//Klix.ba)
Ivan Karačić (Foto:A rhiv//Klix.ba)
Rukometna reprezentacija BiH će u baražu za Svjetsko prvenstvo u rukometu igrati protiv Švedske. Bh. reprezentativac Ivan Karačić je u razgovoru za portal Klix.ba optimistično govorio o dvomeču sa Šveđanima.

Karačić dobro poznaje Švedsku i vjeruje da naš državni tim uz pravi pristup može eliminisati snažnog protivnika.

"Mogli smo dobiti lakšeg protivnika, ali i težeg. Ipak, realno gledajući, ako želimo na SP, moramo proći nekog jakog. Švedska ima jaku mladu ekipu i favorit je, igraju fin rukomet. Prave novu generaciju sa nekoliko iskusnih igrača na čelu s golmanom Andersonom, koji predvodi ekipu. Nezgodan su protivnik, ali ako ne budemo igrali neki 'standardni' rukomet i pokažemo zube, onda imamo velike šanse", izjavio je Karačić.

On je pratio igre Švedske i zna kako se rukometni Zmajevi moraju postaviti. Vjeruje da će i na gostovanju imati veliku podršku navijača.

"Pokazali su dva lica, dok su Slovenci igrali plitku zonu sa 6-0, Šveđani su bili rastrčani i tu im se ne može parirati. Međutim, čim su Slovenci izašli preko devet metara i prekinuli protok lopte, oni više nisu znali šta da rade. Vjerujem da imamo dosta šanse posebno jer ćemo obje utakmice praktično igrati pred domaćom publikom. Poznato je da u Švedskoj imamo veliku podršku našiih navijača. Nadam se da će tako biti i ovog puta te da ćemo u dvomeč ući zdravi i spremni", rekao je bh. reprezentativac.

Njegov brat Igor je na Evropskom prvenstvu u Poljskoj s reprezentacijom Hrvatske osvojio bronzu.

"Hrvatska je dobro odigrala ovo prvenstvo s obzirom na novog selektora i nove igrače. Trebalo je to sve posložiti. Imali su oscilacija u igri, ali su ipak pokazali svoje pravo lice, gazili su protivnike. Uz malo rutine, to će biti njihova budućnost. Igorovom igrom sam također zadovoljan. On može biti jedan od vođa te ekipe. Hrvatska je mogla do zlata, ali je nerealno bilo to očekivati. Mislim da je bronza najpoštenija, njihovo tek dolazi. Slijedi Olimpijada u Riju, gdje mogu osvojiti medalju", završio je Karačić.