Potvrđeno za Klix.ba
25

Irfan Smajlagić novi selektor rukometne reprezentacije BiH

E. B.
Irfan Smajlagić (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)
Irfan Smajlagić (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)
Banjalučanin Irfan Smajlagić je postao novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za portal Klix.ba predsjednik Rukometnog saveza naše zemlje Kenan Magoda.

"Upravni odbor RS BiH se odlučio za Smajlagića jer imamo istu viziju razvoja rukometa u našoj zemlji. Garantujem da će reprezentacija BiH konačno imati selektora koji će predstavljati viziju koju mi želimo", kaže Magoda i nastavlja:

"Smajlagić je renomirano trenersko ime i njegova namjera je da posloži sistemski omladinske selekcije od čega će u budućnosti imati koristi i seniorska selekcija", kaže Magoda.

Magoda napominje da je upravo Smajlagić kreator velike generacije hrvatskih rukometaša koja se početkom ovog vijeka promovisala u najbolju svjetsku reprezentaciju.

"Ovo je prekretnica rukometa u BiH. Červar je dobio gotov proizvod koji mu je praktično napravio Smajlagić, a slično želimo da napravi i od naše selekcije. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo uskoro počinju i rezultat će zavisiti od brojnih faktora, ali nama je primarna smjena generacije. Nama treba sistemsko rješenje za budućnost i Irfan je idealan čovjek za to. Novčana sredstava mu nisu bila primarna, on je čovjek kojeg zanimaju dugoročni projekti i dovesti takvo ime u ovako teškoj situaciji u kojoj se savez nalazi je ravno čudu", rekao je Magoda.

Smajlagić je bio jedan od najboljih rukometaša s prostora bivše Jugoslavije i jedno od najboljih desnih krila u Evropi, a u izboru svjetskih rukometnih stručnjaka 1997. izabran je u idealnu rukometnu postavu svih vremena.

U trenerskoj karijeri je vodio brojne klubove među kojima je i sarajevska Bosna. Posljednji posao u karijeri mu je bila pozicija selektora Irana, a s našim savezom je dogovorio dvogodišnju saradnju.

Popularni Pipe je tako na klupi reprezentacije BiH naslijedio Ivicu Obrvana, a prvi izazovi ga očekuju 13. oktobra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine.

BiH je smještena u grupu 7 zajedno s reprezentacijama Slovenije, Crne Gore i Kosova, a prvi meč naša selekcija igra 13. oktobra u Mariboru protiv Slovenije, a tri dana kasnije dočekuje Crnu Goru u Sarajevu. Zanimljivo, upravo će na toj utakmici Smajlagić proslaviti 61. rođendan.

Prve dvije reprezentacije iz grupa i četiri najbolja trećeplasirana tima iz osam kvalifikacijskih grupa idu na Evropsko prvenstvo.