Rukomet
70

Ibrahim Jahić prvi selektor ženske rukometne reprezentacije u historiji UAE

Piše: D. Brkić
Dugogodišnji sportski radnik Ibrahim Jahić, nekadašnji igrač i trener tuzlanske Sloboda Solane, imenovan je za prvog selektora ženske seniorske rukometne reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Jahić već 24 godine živi i radi u ovoj arapskoj zemlji, a pored angažmana u reprezentaciji on je i trener kadetske ekipe Al Alaina sa kojom je u prošloj sezoni osvojio duplu krunu – prvenstvo i kup.

"Ženska rukometna reprezentacija UAE je u stvaranju. Faktički sam krenuo ispočetka i reprezentativke bukvalno učim osnovama rukometa. Za mene je velika čast što sam dobio povjerenje rukovodstva saveza. Ujedno sam prvi muškarac koji vodi bilo koju žensku ekipu u toj zemlji", kaže na početku razgovora za Klix.ba Ibrahim Jahić.

Od 1989. godine Ibrahim sa porodicom živi u Emiratima. U rodnoj Tuzli igrao je za Sloboda Solanu, bio trener tog kluba i rukometašica Jedinstva.

"U Emiratima ne predstavljam samo sebe, već i svoj grad i državu BiH. Sretan bih bio kada bih reprezentaciju Emirata mogao dovesti u BiH na pripreme, jer sam siguran da bi moje rukometašice napredovale. Inače, ja sam s reprezentacijom radio dva mjeseca, a s pripremama nastavljamu u augustu, jer nas već u oktobru očekuje prvenstvo Golfskog zaliva. Pored UAE na prvenstvu učestvuju selekcije Kuvajta, Omana, Katara i Bahreina. Najbolju selekciju ima Katar, koji kao i u drugim sportovima dodjeljuje sportska državljanstva za igrače iz inostranstva“, kaže Jahić.

Jahić kaže kako se Rukometni savez UAE zalaže za omasovljenje ženskog rukometa u toj zemlji, a da on punu podršku u svom radu ima od direktorice reprezentacije Enise Omar Al Shaddadi. Treninzi su zatvorenog tipa, a djevojke igraju utakmice i treniraju u specijalnoj opremi. Inače, UAE je imao žensku reprezentaciju u košarci, koja je u međuvremenu ugašena, dok u rukometu postoje tri ekipe koje su odigrale nacionalno prvenstvo.

"Djevojke su željne rada i učenja. Poslije svakog treninga kod njih je evidentan napredak. Međutim, nedostaje nam utakmica, ali s obzirom da je riječ o državnom projektu vjerujem kako ćemo i taj problem u budućnosti premostiti", kazao nam je Jahić.