Oglasila se legenda
26

Hrvatska bruji o plati novog selektora rukometaša: Ovo je smrtna presuda našim trenerima

N. M.
Dagur Sigurdsson (Foto: EPA-EFE)
Dagur Sigurdsson (Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Hrvatske dobili su ovih dana novog selektora, a klupu susjeda preuzeo je proslavljeni Islanđanin Dagur Sigurdsson.
No, pojavilo se nakon njegovog imenovanja i nezadovoljstvo jednog dijela javnosti u Hrvatskoj, a najglasniji je u kritikama bio legendarni rukometaš Nenad Kljaić.

Kljaić je ljut zbog činjenice da će Sigurdsson na klupi rukometaša Hrvatske mjesečno zarađivati 30.000 eura, a kaže da je to "smrtna presuda" domaćim stručnjacima.

"Čestitam, gospodo iz HRS-a, pod vodstvom Zokija. Upravo ste donijeli smrtnu presudu svim hrvatskim trenerima. Doveli ste stranca (koji je dobar trener) i tako obezvrijedili sve naše trenere. Samo da vas pitam, što će se dogoditi ako na Olimpijskim igrama u Parizu ne uzmemo medalju? Hoćete li vi konačno u kompletu dati ostavke? Jer ako ga plaćate 30.000 eura na mjesec i dajete mu ugovor na četiri godine, onda to znači da je pet do šest puta bolji trener od bilo kojeg našeg trenera jer ste sve dosadašnje trenere plaćali pet do šest puta manje od ovoga i kasnili ste im s plaćama po sedam, osam mjeseci i kad ste im dali otkaze, niste im isplatili ništa. Ovoga ćete morati isplatiti do kraja i ako ga potjerate. Najavljujete ga kao velikog Mesiju, isto tada su Srbi najavljivali Geronu pa su vidjeli kako su prošli", napisao je Kljaić na svom Facebook profilu.

Već je "zabranio" i izgovore čelnim ljudima hrvatskog rukometa ako reprezentacija doživi neuspjeh na Olimpijskim igrama u Parizu naljeto.

"I nemojte prodavati maglu nakon Olimpijskih igara, ako ne uđemo u polufinale kako mu treba vremena itd... Za OI imaš pripreme minimalno 40 dana, što je dovoljno svakom pravom treneru da posloži i uigra momčad. Kad ćete vi jednom položiti račune? Organizirali ste dva SP-a i dva EP-a, a mi nemamo rukometni dom jer vama to nije bitno. Bitno vam je da ste pustili korijenje, gledate samo osobnu korist. I da vas pitam, ko stvara sve te silne igrače, sve ove godine iz baze od četiri miliona stanovnika u uvjetima koji su daleko lošiji od bilo koje zemlje u EU", dodao je Kljaić.

Podsjećamo, Sigurdsson je na klupi Hrvata naslijedio Gorana Perkovca, koji je smijenjen nakon što su susjedi na Evropskom prvenstvu u januaru eliminisani u drugoj fazi takmičenja.

Sigurdsson je ranije vodio selekcije Austrije, Njemačke i Japana, a 2016. godine je Nijemce odveo do titule prvaka Evrope. Iste godine je Njemačka pod njegovim vodstvom bila bronzana na Olimpijskim igrama.

Tokom igračke karijere je odigrao 215 utakmica za Island i postigao 399 golova.