SP u rukometu
0

Francuzi brane titulu, Švedi prijete fanatizmom i domaćim terenom

FENA
U Švedskoj će se od 13. do 30. januara okupiti elita svjetskog muškog reprezentativnog rukometa. Branioci titule svjetskih prvaka iz Hrvatske 2009. su Francuzi.

Ovogodišnji završni turnir se neće održati u švedskog prijestolnici Stockholmu. Odlučujuće utakmice će ugostiti Kristianstad i Malme, gdje će biti održane borbe za treće mjesto i veliko finale. Najbolje rukometne reprezentacije će ugostiti također Goteborg, Linkoping, Lund, Jonkoping, Skovde i Norrkoping, prenose agencije.

U prvom dijelu SP-a će snage odmjeriti 24 reprezentacije raspoređene u četiri skupine: u grupi A (Kristianstad i Lund) će igrati Francuska, Njemačka, Španija, Tunis, Egipat i Bahrein, u grupi B (Norrkoping i Linkoping) se nalaze Island, Mađarska, Norveška, Austrija, Brazil i Japan, u grupi C (Malmo i Lund) Danska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Australija i Alžir, dok u skupini D (Göteborg) nastupaju Švedska, Poljska, Slovačka, Argentina, Čile i Južna Koreja.

U drugi dio takmičenja (Jonkoping će ugostiti grupu I, a Malmo i Lunde grupu II) će napredovati po tri najbolje reprezentacije iz grupa. Po dvije najbolje reprezentacije iz grupa I i II će igrati u polfinalu, dok će trećeplasirane i četvrtoplasirane igrati za peto odnosno sedmo mjesto.

Švedska je pod vodstvom velikog stručnjaka i nekadašnjeg sjajnog rukometaša Bengta Johanssona u devedesetim godinama prošlog stoljeća vladala rukometnim terenima. Tada su Švedi, predvođeni velikanima Magnusom Wislanderom, Stefanom Lovgrenom, Staffanom Olssonom i drugim, doslovno pokorili svijet, osvojivši dvije titule svjetskih (1990. i 1999.) i četiri titule evropskih prvaka (1994., 1998., 2000. i 2002.).

Nisu uspjevali jedino na olimpijskim igrama. U Barceloni 1992., Atlanti 1996. i Sydneyju 2000. su bili ''tek'' bronzani.

Nakon nekoliko ''sušnih'' godina, Skandinavci su ponovo sastavili konkurentnu reprezentaciju koja će nedostatke nadoknaditi fanatizmom i armijom domaćih navijača.

Francuzi su favoriti na papiru. Reprezentaciji koja je posljednjih godina ostvarila "hat-trick" (OI u Pekingu 2008., SP u Hrvatskoj 2009. i EP u Austriji 2010.) najveći problem predstavlja motivacija. U grupu favorita spadaju također Island, Danska, Poljska, Hrvatska, Njemačka i Španija.

Svjetsko prvenstvo počinje u četvrtak 13. januara u Goteborgu utakmicom između Švedske i Čilea.