Sjajno finale
278

Francuska u rukometnom spektaklu pobijedila Dansku i postala prvak Evrope

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Francuske postali su novi prvaci Evrope nakon što su danas u spektakularnom finalu Evropskog prvenstva pobijedili selekciju Danske rezultatom 33:31.
Francuskoj je ovo četvrta titula prvaka Starog kontinenta i prva nakon 2014. godine. Danska je ostala na dvije titule, dok je Švedska neprikosnovena s pet naslova. Zanimljivo da su ove dvije selekcije i prošle godine igrali finale Svjetskog prvenstva koje je pripalo Danskoj pa je ovo svojevrsni revanš Francuza.

Obje selekcije su se od početka utakmice izmjenjivale u vodstvo, a prvi put do dva gola prednosti došla je Francuska kod rezultata 6:4. Uzvratili su potom i Danci koji su u nekoliko navrata imali dva gola prednosti.

Ipak, drugi dio prvog poluvremena protekao je ponovo u ujednačenoj i spektakularnoj igri dvije najbolje ekipe Starog kontinenta pa nije iznenađenje što se na odmor otišlo s rezultatom 14:14. Inače, u prvom poluvremenu briljirao je danski golman Emil Nielsen koji je imao čak 11 odbrana za prvih 30 minuta igre.

Danska je početkom drugog poluvremena došla i do najveće prednosti od tri gola (17:14), ali se onda probudila Francuska. Zaigrali su aktuelni svjetski viceprvaci odličan rukomet pa su sedam minuta prije kraja meča došli i do izjednačenja (23:23). Dvije minute kasnije su i poveli, ali Danska se na krilima Hansena ponovo budi te je regularni dio meča okončan rezultatom 27:27.

Nakon prvo produžetka bilo je 29:29, a onda su u nastavku Francuzi zaigrali bolje i na kraju došli do velike pobjede i slavlja.

Najbolji u redovima Francuske bio je Ludovic Fabregas s osam pogodaka, dok je Nedim Remili postigao pet. S druge strane, Mikkel Hansen je postigao devet, a Mathias Gidsel sedam golova. Dancima nije pomogao ni fenomenalni golman Emil Nielsen koji je meč završio sa čak 15 odbrana.