Liga prvaka
0

Final Four u Kelnu: Tri francuske ekipe žele skinuti Vardar sa trona Evrope

Piše: E. B.
Vardar je aktuelni prvak Evrope (Foto: EPA-EFE)
Vardar je aktuelni prvak Evrope (Foto: EPA-EFE)
Final Four rukometne Lige prvaka igrat će se danas i sutra u Lanxess Areni u Kelnu.

Titulu najbolje ekipe u Evropi branit će makedonski Vardar, a uz ekipu iz Skoplja na završnom turniru će učestvovati i tri francuske ekipe - PSG, Nantes i Montpellier.

U francuskom okršaju sastat će se Nantes i PSG, a uloga favorita pripada nominalno gostujućem sastavu.

Predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi je obećao svakom igraču i treneru Noki Serdarušiću, koji napušta ekipu na kraju sezone, po 150.000 eura za trofej Lige prvaka.

Parižani će se osloniti na udarni trojac Karabatić-Sagosen-Gensheimer koji je uvršten i u najbolju sedmorku Lige prvaka, a i na ostalim pozicijama su odlično pokriveni (Omeyer i Corrales na golu, Stepančić i Remili na desnom beku, Hansen i Narcisse na lijevom beku, Abalo na desnom krilu, L. Karabatić na pivotu), te su s pravom prvi favoriti za osvajanje trofeja. Pretprošle sezone su završili na trećoj, a prošle na drugoj poziciji. Možda je vrijeme da ovog vikenda bude treća sreća?

Nantes je autsajder u ovom duelu, a da bi došao do eventualnog finala trebat će im izuzetno raspoloženi golman Doumolin, srednji bek Claire, krila Balaguer i Klein, te desni bekovi Gurbindo i Lazarov.

Nažalost, Burić je povrijeđen, pa će sve na liniji pasti na Tournatova leđa. Također, lijevi bek Nyokas se tek oporavio od povrede i od njegovog zdravstvenog stanja će mnogo toga zavisiti u igri Nantesa.

U drugom polufinalu sastaju se Vardar i Montpellier.

Vardaru je ovo posljednja šansa da postane prvak Evrope s obzirom da je gazda Samsonenko digao ruke od projekta, te je ovo posljednji put da makedonski tim ima ovako jak sastav.

Najbolji golman ove sezone Šterbik je na golu, a igrač oko kojeg se sve vrti je srednji bek Cindrić. Uz njega bekovsku liniju čine Borozan i Canellas lijevo, te Maqueda i latvijski div od 215 cm Kristopans. Opasnost sa krila prijeti od Dibirova na lijevoj i Ćupića i Šiškareva na desnoj strani, dok su pivoti Stoilov i Ferreira Moraes.

Montpellier je do ovog utorka bio lider francuskog prvenstva i činilo se da će rutinski osvojiti titulu, no porazom od St. Raphaela praktično su kolo prije kraja poklonili titulu PSG-u i pitanje je u kakvom su psihičkom stanju doputovali u Keln.

Na golu im je sjajni Gerard, srednji bek Simonet je mozak, srce i duša tima, a ostatak udarne sedmorke čine Guigou na lijevom krilu, Tručanovičius na lijevom beku, Richardson na desnom beku, te Porte na desnom krilu. Veliki upitnik je nad povrijeđenim Fabregasom, a ukoliko on ne bude mogao igrati na pivotu će gospodariti Afgour. Naravno, velike stvari u Montpellieru očekuju i od veterana Kavtičnika koji može, kao i Porte, igrati na pozicijama desnog beka i krila.

Stručnjaci predviđaju da će u finale proći PSG i Vardar, te da će Parižani konačno postati prvaci Evrope, prvi put u svojoj historiji.

Raspored i satnica

Subota:

15:15 Nantes - PSG 18:00 Vardar - Montpellier

Nedjelja:

15:15 utakmica za treće mjesto

18:00 finale