Danac briljirao
25

Fantastični Mikkel Hansen zasluženo MVP Svjetskog rukometnog prvenstva

K. H.
Mikkel Hansen u finalnom meču protiv Švedske (Foto: EPA-EFE)
Mikkel Hansen u finalnom meču protiv Švedske (Foto: EPA-EFE)
Danski rukometaš Mikkel Hansen sasvim zasluženo proglašen je za najkorisnijeg igrača Svjetskog prvenstva koje je upravo završeno u Egiptu.

Hansen je predvodio Dansku tokom čitavog prvenstva i još jednom je potvrdio da je trenutno najbolji rukometaš na svijetu, a u finalnom meču protiv Švedske u kojem su Danci odbranili titulu prvaka svijeta postigao je sedam pogodaka.

Što se tiče čitavog prvenstva, Hansen je postigao ukupno 48 pogodaka, a treba reći da je ovaj 33-godišnji rukometaš bio MVP i prošlog Svjetskog prvenstva gdje je bio i najbolji strijelac.

Ovaj sjajni lijevi bek PSG-a nagradu je dobio na ceremoniji zatvaranja i dodjele medalja koja je, kao i čitav turnir, održana bez prisustva publike i navijača zbog pandemije koronavirusa.

Zanimljivo, Hansen je u četvrtfinalnom meču protiv Egipta mogao biti tragičar jer je u posljednjoj sekundi pri vodstvu svog tima od jednog gola bacio loptu nakon pasivnog napada, zbog čega je dobio crveni karton, a Egipat sedmerac kojim je izbjegao poraz i vratio se u meč.

Ipak, njegova ekipa je nakon još jednog produžetka i nakon izvođenja sedmeraca izbacila domaćina, kasnije i Španiju, da bi u već pomenutom finalu bili bolj od Švedske.