Rukometni savez BiH
0

"Ericssonova odluka nezakonita"

FENA
Rukometni savez Bosne i Hercegovine je povodom prekida utakmice dodatnih kvalifikacija za SP 2009. u Hrvatskoj između BiH i Mađarske, odigrane 14. juna u Sarajevu uputio žalbu Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) u kojoj je naveo da je odluka delegata Björna Ericssona da prekine meč bila neosnovana, nezakonita i skandalozna.

U žalbi se navodi da delegat Ericsson nakon odlaska u službene prostorije 10 minuta nije poduzeo nikakve aktivnosti niti obavio razgovore s predstavnicima RSBiH, službe osiguranje ili policije radi nastavka utakmice.

RSBiH navodi da su tokom sastanka u svlačionici sudije Leifsson i Palsson izjavili da su spremni da nastave suđenje te da postoje uvjeti za nastavak utakmice.

"Delegat je isto pitanje postavio i predstavniku Mađarske na šta je dobio odgovor da ne dolazi u obzir da mađarska reprezentacija nastavi utakmicu te se uputio u svlačionicu svoje reprezentacije. Nakon toga delegat Ericsson je obavio telefonski razgovor s predstavnikom EHF-a Marcusom Glaserom, potom obavijestio sudijski par i predstavnika BiH Mirzu Muzurovića da će utakmica biti nastavljena te se uputio u svlačionicu Mađarske da i njih obavijesti o nastavku utakmice. Igrači Mađarske su u tom trenutku već bili bez sportske opreme, a neki i pod tušem. Nakon povratka iz svlačionice Mađarske delegat Ericsson nam je saopćio da rukovodstvo i igrači Mađarske ne žele nastaviti utakmicu. Potom je na naše iznenađenje izašao sam na teren i od službenog spikera uzeo mikrofon da bi se obratio publici u Sarajevu na engleskom jeziku. Na zaprepaštenje svih prisutnih u dvorani i milionskog auditorija pred malim ekranima, vjerovatno, iziritiran činjenicom da ga publika ne sluša, delegat Ericsson je objavio kraj utakmice", stoji u žalbi Rukometnog saveza BiH, koji je činjenice potkrijepio videosnimcima s utakmice.

U žalbi se navodi i da se pri izlasku s terena u blizini ulaza u svlačionice, udaljene 20 metara od zapisničkog stola, delegat sagnuo i s terena podigao upaljač i dio mobilnog telefona.

"Ne obavještavajući nikoga iz RSBiH Ericsson je otišao u svlačionicu Mađarske i saopćio im da je utakmica prekinuta. Nakon toga, na postavljeno pitanje predstavnika BiH Muzurovića saopćio je da je utakmica prekinuta", navodi se u žalbi, te dodaje da je Ericsson predstavniku BiH Mirzi Muzuroviću izjavio da je utakmicu prekinuo jer je na terenu pogođen mobitelom u glavu.

"Izjava delegata da je mobitelom pogođen u glavu je apsolutna laž", navodi se u žalbi, te dodaje da je Ericsson priznao da je osiguranje izvanredno te da nema nikakvih opasnosti od bilo koga.

Rukometni savez je kao dokaz priložio i videosnimak izjave igrača reprezentacije Mađarske Nenada Puljezevića iz koga je vidljivo da rukovodstvo Mađarske nije željelo da nastavi utakmicu, kao i audiosnimak izjave Skalitzkyja i Lazsla koji su kazali da delegat utakmice nije obavijestio reprezentaciju Mađarske da treba da nastavi susret.

"Mišljenja smo da je utakmica prekinuta bez ikakvog valjanog razloga i na način koji nije predviđen propozicijama EHF-a. Jasno je da je reprezentacija Mađarske odbila nastavak utakmice i to je jedini razlog za prekid. Smatramo da je delegat utakmice inscenirao prekid da bi prebacio odgovornost na račun RSBiH", navodi se u žalbi u kojoj RSBiH od EHF-a traži da odluku o prekidu utakmice poništi.

RSBiH traži da se utakmica registrira službenim rezultatom 10:0 u korist BiH ili da se donese odluka o odigravanju nove utakmice te da se delegat Ericsson zbog propusta i tendenciozne odluke o prekidu utakmice sankcionira.

Također, RSBiH je najavio da će tekst žalbe te snimak utakmice i ostali videomaterijal dostaviti svim članicama EHF-a, IHF-u, MOK-u.

EHF bi o ovom slučaju i žalbi RSBiH trebalo da raspravlja sutra.