Još bez odluke
54

EHF usvojio žalbu Švicaraca, naš savez ima rok do 31. januara da pošalje svoj izvještaj

Piše: E. B.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Evropska rukometna federacija (EHF) je usvojila žalbu Švicaraca na nastup Tomislava Nuića u susretu kvalifikacija za SP između BiH i Švicarske, te je pokrenula disciplinski postupak nakon kojeg će se znati koja od te dvije selekcije će igrati u baražu za Svjetsko prvenstvo.

Podsjetimo, nakon što je u Tuzli Bosna i Hercegovina savladala Švicarsku rezultatom 21:15 gosti su uložili žalbu tvrdeći da je Tomislav Nuić, koji je igrao sedam minuta i postigao jedan pogodak, nastupio suprotno pravilima.

Naime, Švicarci su tvrdili da Nuićevo ime nije bilo u službenom zapisniku, a čitavu zbrku napravio je delegat meča Darko Repenšek koji nije upisao Nuića na spisak igrača iako su njegovi dokumenti uredno predati prije meča.

Repenšek je u izvještaju koji je poslao EHF, a koji je dobio i RSBiH, napisao da je on napravio grešku, te da je Nuić imao pravo nastupa.

No, i pored toga EHF je usvojio žalbu, ali još uvijek nije donio konačnu odluku o tome koja će reprezentacija igrati u baražu za SP.

Ukoliko utakmicu registruje postignutim rezultatom, to bi značilo da bi naša reprezentacija osvojila prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi 6, te bi igrala u baražu za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj.

No, ukoliko registruje utakmicu službenim rezultatom 10:0 u korist Švicarske, to bi značilo da su Švicarci osvojili prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi 6, te bi oni igrali u baražu.

Rukometni savez BiH ima rok do 31. januara da pošalje svoj izvještaj u sjedište EHF-a.

Žrijeb baraža je zakazan za 27. januar i u njemu će umjesto BiH ili Švicarske biti kuglica sa "ekipom X".