Sport je pobijedio
1.7k

Dizanje bh. rukometa iz pepela: Od beznađa do plasmana na Evropsko prvenstvo

Piše: Kenan Hadžić
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U januaru 2018. godine rukomet u BiH dotakao je samo dno. Rukometni savez Bosne i Hercegovine se nalazio u skoro pa bezizlaznoj situaciji, bez gotovo ikakve mogućnosti da opet stane na noge. Danas, 16. juna 2019. godine, rukometni A reprezentativci i selektor Bilal Šuman slave historijski plasman na Evropsko prvenstvo. Sport je pobijedio.
Svi računi Rukometnog saveza BiH su bili blokirani, EHF je prijetio izbacivanjem svih klubova iz evropskih takmičenja, zabranom igranja u Evropi u narednim godinama i ukidanjem svih aktivnosti rukometne A reprezentacije. Sistem države BiH i nemar sportskih radnika doveli su jedan ozbiljan bh. sport na najniže grane i kada su svi očekivali konačni i posljednji pad, za kraj agonije koja je vladala, jedna selekcija i njen selektor odlučili su sve promijeniti.

U tim najtežim trenucima, kada je važnije bilo da li ćemo imati pravo igranja i da li će rukomet kao sport opstati u državi BiH, a ne na koje igrače možemo računati i kakve planove ćemo praviti, Bilal Šuman je ponavljao samo i samo jednu stvar.

"Imamo odličnu bazu u odbrani i to mora biti naš fokus. Imamo igrače koji mogu igrati na Evropskom prvenstvu i bez obzira na tešku situaciju, učinit ćemo sve da odemo na naredno prvenstvo", rekao je Šuman nakon što je EHF i zvanično izbacio BiH iz baraža za Svjetsko prvenstvo.

Pet mjeseci nakon toga, Evropska rukometna federacija (EHF) uputila je oštru prijetnju na adresu Olimpijskog komiteta BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem su istakli da će Rukometni savez naše zemlje i bh. klubovi biti u potpunosti suspendovani ukoliko se do 20. augusta 2018. godine ne riješi situacija u krovnoj kući bh. rukometa.

"Ostali smo bez svega, nemamo kancelariju, nemamo predsjednika, nemamo generalnog sekretara, mnogi članovi upravnog odbora su otišli, ostali smo samo igrači i ja. To je sve što imamo", rekao je Šuman. I nažalost, ili na sreću, bio je u pravu. Ovo je samo njihov uspjeh. Uspjeh jednog selektora koji nikada nije odustao i uspjeh igrača koji su mu vjerovali.

Rukometna reprezentacija BiH u svojim redovima ima jednog od najboljih evropskih golmana - Benjamina Burića. Zatim, rukometna reprezentacija BiH ima jednog od najboljih odbrambenih evropskih igrača - Mirsada Terzića i jednog vrhunskog, da ne pretjerujemo, šutera, igrača i čovjeka - Nikolu Prcea.

Uz dužno poštovanje prema svima, sve i jednom igraču koji je iznio teret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i koji je dio ovog historijskog uspjeha, ovo su imena tri igrača koji su podnijeli sav pritisak u kojem su birali između ljubavi prema BiH, vjere u uspjeh i pokušaja donošenja sreće bh. javnosti, te okretanja leđa već uništenom sistemu s isključivim fokusom na klupski rukomet. Odabrali su puno teži put i na kraju, sasvim zasluženo će zlatnim slovima upisati svoje ime u historiju bh. rukometa.

O Bilalu Šumanu, nakon svega, najteže je pronaći prave. Ne samo da nije odustao, već u najtežim trenucima razmišljao je pozitivno i gledao je u budućnost, angažovao je legendarnog danskog rukometaša Lassea Boesena u svoj stručni štab i zajedno s njim, sredinom 2019. godine, proslavio je prvi plasman rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo.

Šuman ne samo da je potpuno besplatno radio kao selektor BiH, već je u više navrata lično on snosio troškove putovanja reprezentacije na gostujuće utakmice, čak i u ranijim kvalifikacijama od ovih, a sada su sav njegov trud, rad i žrtva stigli na naplatu. Selektor je pokazao bezuslovnu ljubav prema svojoj državi i ekipi koju trenira i u potpunosti zasluženo nosi najveću zaslugu za ovaj historijski uspjeh.

Uspjeh bh. rukometaša je, zbog svega navedenog - nemjerljiv. Prije godinu i po dana rukomet je u BiH bio na samom dnu, a najbolji rukometni igrači iz iste države, sredinom 2019. godine, izborili su historijski plasman na Evropsko prvenstvo. Najveća nada niče iz tuge, a najljepše snove rađa bol. Znaju to bh. heroji.