Rukomet
383

Denis Serdarević: Ovo je moja zemlja, uživam kad igram u dresu BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Denis Serdarević više od pola godine brani boje Bosne i Hercegovine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Denis Serdarević više od pola godine brani boje Bosne i Hercegovine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Denis Serdarević, mladi rukometni golman francuskog Toulousea, sinoć je briljirao na golu reprezentacije BiH u utakmici protiv Mađarske. "On je novi Enid Tahirović", bio je jedan od mnogobrojnih pozitivnih komentara nakon brilijantne partije mladog golmana.

Sudbina je željela da se Denis rodi u Francuskoj, nakon što su njegov otac Zlatan i majka Indira 1988. godine kao rukometaši otišli nastupati za francuske klubove. Iako baš najbolje ne govori bosanski, insistirao je da u razgovoru za portal Klix.ba vježba naš jezik.

"Sinoć smo svi dobro odigrali, a i publika je bila odlična. Timska odbrana mi je mnogo pomagala. Ovu utakmicu dobila je cijela ekipa, nisam samo ja dobro igrao. Uživao sam", kaže Denis za naš portal.

Nakon utakmice, uslijedile su čestitke njegovih kolega, članova porodice, poznanika...

"Nikada nisam pomislio da ću se naći u ovakvoj situaciji", dodaje. Debi u dresu reprezentacije BiH upisao je u prijateljskom susretu protiv Goražda.

"Već šest mjeseci igram za BiH. Prije sam nastupao za reprezentaciju Francuske. Kada sam dobio poziv od Rukometnog saveza, nisam razmišljao ni sekundu. Ovo je moja zemlja, moji roditelji su iz BiH i uživam kad igram u ovom dresu", kaže nam Serdarević koji je rođen u gradiću Pau, koji je udaljen oko 200 kilometara od Toulousea.

U Sarajevu se nalazi i Denisova djevojka Maud, koja je došla da mu bude podrška tokom prvenstva.

"Mnogo mi znači što je tu, pomaže mi to. Tu su i moji roditelji, stariji brat Adis i dvije mlađe sestre Ema i Lejla. Svi mi se bavimo rukometom", kaže Denis kroz smijeh.

On vjeruje da mlada reprezentacija BiH može napraviti veliki rezultat na Svjetskom prvenstvu.

"Možemo pobijediti i najbolje ekipe ako budemo igrali kao u drugom poluvremenu protiv Mađarske. Niko nam ne može parirati", dodaje.

Što se jezika tiče, Denis kaže da u kući u Francuskoj njegovi roditelji govore na bosanskom jeziku, a djeca odgovaraju na francuskom.

"Mislim da ću sada više pričati naš jezik", kaže Denis na kraju razgovora za Klix.ba.