Rukomet
15

Danska pobijedila Hrvatsku u borbi za 5. mjesto

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
Danska je pobijedila Hrvatsku rezultatom 28:24 u borbi za 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Španija je u četvrtfinalu eliminisala Dansku, dok su Kauboji poraženi od Poljske. Do ovog meča omjer u pobjedama bio je 7:7, ali su Danci slavili u značajnijim utakmicama. Tako je bilo i ovaj put.

Danci su utakmicu otvorili golom Mortensena. Potom je golman Alilović odbranio dva pokušaja suparničkih igrača. U narednom napadu Čupić je izjednačio. Isti su bili akteri pogodaka u 5.minuti, samo je redosljed bio obrnut pa je semafor pokazivao 2:2. Dvije minute poslije Hrvate je u vodstvo doveo Slišković, ali je već u narednom napadu poravnao Christiansen. Bilo je 3:3.

Nakon toga Danci prva mini seriju i polako počinje rezultatski odmicati. Poveli su 8:4. Hansen je poentirao po osmi put i bilo je jasno da on i njegovi saigrači imaju veliku želju za pobjedom u ovom okršaju.

Međutim, Slišković i Čupić smanjuju na dva gola prednosti. No, nekoliko minuta poslije Skandinavci ponovo prave mini - seriju i dolaze na plus 5 u 22. minuti. Bilo je 13:8.

Danci su održavali prednost od četiri gola prednosti. Bilo je 14:10, a potom i 15:11 što je bio i konačan rezultat prvog dijela.

Odmah na otvaranju drugog poluvremena Hrvatska smanjuje prednost na 15:12, ali nekoliko trenutaka poslije Danci vraćaju na četiri pogotka.

Ipak, izabranici Slave Goluže u 7. minuti drugog dijela postižu dva pogotka i smanjuju na 18:16. No, Danci odmah vraćaju na četiri gola prednosti. Semafor je pokazivao 20:16.

Hansen i saigrači imali su konstantno tri ili četiri pogotka prednosti. U 45. minuti bilo je 22:18, a pet minuta poslije Lindberg nakon gola Duvnjaka vraća na 25:21 za Dansku.

Uzbuđenje su donijeli dva uzastopna gola Kauboja koji smanjuju na 25:23. Nakon time-outa Danci pogađaju, a potom i Hrvati za 26:24. Bilo je jasno da će posljednjih pet minuta biti neizvjesno. Danci su pred sami kraj poveli 28:24 što je bio i konačan rezultat.