U Beču
14

Danas žrijeb kvalifikacija za Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. godine, BiH u prvom šeširu

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Žrijeb kvalifikacija za Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. godine bit će održan danas u 15 sati u Beču.

U glavnom gradu Austrije naša reprezentacija će saznati protivnike u kvalifikacijama, a izabranici Bilala Šumana su u prvoj jakosnoj skupini.

Plasman na Svjetsko prvenstvo su već osigurali domaćini Danska i Njemačka te aktuelni svjetski prvak Francuska.

Na smotri najboljih svjetskih selekcija će se naći ukupno 13 reprezentacija iz Evrope. Jedno mjesto je rezervisano za ekipu koja zauzme najbolju poziciju na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj naredne godine, isključujući pomenute tri selekcije, tako da će se kroz kvalifikacije tražiti devet ekipa.

Sistem žrijebanja kvalifikacija je prilično komplikovan.

U prvom šeširu su BiH, Litvanija, Holandija, Portugal, Rumunija i Rusija. U drugom šeširu su Belgija, Finska, Latvija, Poljska, Švicarska, Slovačka i Ukrajina. U trećem šeširu su Estonija, Grčka, Izrael i Italija. U četvrtom šeširu su Kipar, Luksemburg i Turska.

U petom šeširu su Farska Ostrva, Gruzija i Kosovo.

Procedura žrijebanja je sljedeća:

  • Jedna ekipa iz drugog šešira će biti prebačena u treći šešir.
  • Jedna ekipa iz četvrtog šešira će biti prebačena u treći šešir.
  • Tri ekipe iz petog šešira će biti prebačene u četvrti šešir.

Na taj način će se dobiti po šest ekipa u prvom, drugom i trećem šeširu te pet ekipa u četvrtom šeširu, nakon čega će se izvlačiti grupe po ustaljenom principu.

U pet grupa će biti po četiri ekipe, dok će u jednoj grupi biti tri ekipe. Nakon prve faze kvalifikacija u kojoj učestvuju 23 reprezentacije, pobjednici šest kvalifikacionih grupa će igrati play-off s ostalih 12 reprezentacija s Evropskog prvenstva, nakon čega će biti poznato i posljednjih devet reprezentacija iz Evrope koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu 2019. godine.

Termini mečeva kvalifikacija su:

Prvo kolo: 25. i 26. oktobar 2017. Drugo kolo: 28. i 29. oktobar 2017. Treće kolo: 3. i 4. januar 2018. Četvrto kolo: 6. i 7. januar 2018. Peto kolo: 10. i 11. januar 2018. Šesto kolo: 13. i 14. januar 2018.

Play-off se igra 8.-10. juna i 12.-14. juna 2018. godine.