Sjednica Upravnog odbora
23

Danas odluka o ishodu Premijer lige BIH u rukometu, ispadaju li Goražde i Iskra?

E. A.
MRK Goražde
MRK Goražde
Na koji način će biti okončana Premijer liga BIH u rukometu za muškarce bit će poznato nakon današnje sjednice Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH.

Član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Adnan Muhić, ističe kako je teško procijeniti kakvu će odluku o ishodu sezone donijeti upravni odbor koji je jedini nadležan, ali i podsjeća da su u MRK Goražde nezadovoljni odlukom komesara takmičenja prema kojoj bi napustili društvo najboljih.

"Postoji veliki sukob između Rukometnog saveza RS i Rukometnog saveza FBIH, gdje ne možemo nikako da približimo stavove i da se donese odluka u interesu klubova i rukometa generalno. Niko nije bio spreman na ovu situaciju tako da ni same propozicije nisu definisale ovaj status. Jedino je član 69. Statuta RS BiH koji kaže da u slučaju više sile odluku može donijeti samo Upravni odbor RS, po pravu i pravdi. Ovako, ne postoji ni pravno uporište ni propozicijski i niko nema pravo da izbaci ekipe iz Premijer lige", smatra Muhić.

On tvrdi kako odluka komesara takmičenja o ishodu sezone nije validna te da je Upravni odbor još u martu donio odluku o prekidu lige, čime su ovlaštenja komesara lige prestala. Ipak, kakva god bila odluka Upravnog odbora Rukometnog saveza, Goraždani najavljuju da neće odustati od namjere da ovdašnjem rukometu vrate staru slavu.

"Iskoristit ćemo sve što je dozvoljeno da se izborimo do kraja, jer sigurno nije pravedno da nas sad izbace iz lige. Do kraja je ostalo 12 kola, 36 bodova je u igri, znači razlika između ekipa koje su u zoni ispadanja i ovih koje bi trebale ostati je jedan bod što znači da bi svako kolo faktički mjenjalo stanje na tabeli. Učinit ćemo sve za pravedan ishod, po cjenu i da tužimo Rukometni savez, iako sam ja član Upravnog odbora to u ovoj situaciji nije uopšte važno jer bi sigurno bili oštećeni i mi i Iskra Bugojno", kaže Muhić.