Prije 18 godina
6

Dan kada je Crnogorac tražio od Srbijanaca da puste meč rukometašima Hrvatske na Euru

E. B.
Arpad Šterbik nije želio pustiti meč komšijama (Foto: Profimedia)
Arpad Šterbik nije želio pustiti meč komšijama (Foto: Profimedia)
Na današnji dan prije 18 godina odigrana je jedna od najkontroverznijih rukometnih utakmica na evropskim prvenstvima.

U posljednjem kolu Grupe 2 na Evropskom prvenstvu 2006. u Švicarskoj tog 2. februara su se sastajali Hrvatska i tadašnja Srbija i Crna Gora.

Hrvatskoj je za prolazak u polufinale bila potrebna pobjeda, dok je Srbija i Crna Gora u tom trenutku već bila otpisana.

Hrvatska je slavila rezultatom 34:30 i otišla u polufinale, no porazima od Francuske (29:23) i Danske (32:27) je ostala bez ijedne medalje.

No, pobjeda Hrvatske nad Srbijom i Crnom Gorom ostala je u sjeni optužbi da je selektor SCG Veselin Vujović tražio od svojih igrača da puste meč komšijama.

Tu tvrdnju je iznio tadašnji čuvar mreže Srbije i Crne Gore Arpad Šterbik koji se zbog toga i oprostio od dresa reprezentacije.

"Hrvatima je pobjeda značila polufinale, a nama gotovo ništa. Naš selektor Vujović nam je na ručku prije utakmice rekao da smo u takvoj situaciji da nama pobjeda ništa ne znači, a da bi nam Hrvati znali vratiti kad-tad ako pustimo. Pred samu utakmicu to je u svlačionici tražio i predsednik Micić. Pitali smo gde je Vujović, a rekli su da mu je neugodno da uđe i da čeka kao i Hrvati da vidi šta smo odlučili", kazao je Šterbik prije 18 godina.

Uoči same utakmice Šterbik je prišao jednom od najboljih igrača Hrvatske Petru Metličiću i rekao mu: "Braco, ja vam utakmicu neću pustiti!".

"Arpad je velik sportista i iznenadila me njegova izjava. Nisam znao šta se dogodilo u njihovoj svlačionici. Pitao sam i ostale naše igrače znaju li o čemu se radi, ali niko nije imao pojma. Oni su u SCG očito nešto počeli 'muljati' već tada. Utakmicu nam igrači nisu pustili, ali bili su sigurno uzdrmani time što im je rečeno u svlačionici...", rekao je tada Metličić.

Vujović je, naravno, demantovao Šterbikove navode.

"Ako sam već prodao meč Hrvatima, to znači da me oni nikada ne bi cijenili kao čovjeka. Ako si prodao svoje ljude, onda ćeš sigurno i njih prodati. Zar mislite da bi mene Zagreb doveo za tako nešto kao nagradu da budem njihov trener? Žao mi je što je do toga došlo i što je na moju karijeru bačena ljaga", rekao je tada crnogorski stručnjak o utakmici o kojoj se priča i danas.