Selektor Hrvatske
10

Červar: Japance ne treba potcjenivati, brzi su i imaju dobru tranziciju

FENA
Lino Červar (Foto: EPA-EFE)
Lino Červar (Foto: EPA-EFE)
Japance nikako ne treba potcjenjivati, dobra su ekipa i jedino im fali iskustvo, kazao je u subotu o narednom protivniku hrvatskih rukometaša na Svjetskom prvenstvu u Minhenu selektor Lino Červar.

Hrvatski rukometaši su u prvom nastupu u grupi B na Svjetskom prvenstvu u Minhenu pobijedili Island sa 31:27 u utakmici punoj preokreta, u kojoj su Islanđani i u prvom i u drugom dijelu vodili s dva i više razlike.

"U odbrani smo utakmicu počeli nedovoljno agresivno i dopustili smo Islanđanima da nam dolaze blizu i zabijaju. Onog trenutka kada smo u odbrani bili puno agresivniji prema naprijed, tada smo i napravili preokret i pobijedili. Cilj je tu razinu odbrane odigrati u kontinuitetu, a ne na mahove, pogotovu kada nam dolaze jači protivnici. Odbrana je ključ", kazao je raspoloženi Červar novinarima.

"Sve u svemu, zadovoljan sam. Ubilježili smo pobjedu, ekipa je pokazala mentalnu snagu vrativši se dvaput i zaostatka, a niko se nije povrijedio. Sada s optimizmom gledamo prema naprijed", kazao je Červar, koji je potom govorio o sljedećem protivniku Japanu.

"Intenzivno razmišljam o Japanu. Svakako više vrijede od visokog poraza od dobre Makedonije, vrlo su brzi, imaju dobru tranziciju i čak su tehnički potkovani. Jedino što im nedostaje je iskustvo, ali svakako nisu ekipa za potcjenjivanje. Za godinu i po dana na Olimpijskim igrama u Tokiju bit će puno bolji. Japan će biti i idealna prilika za nas kako se nosimo s brzim protivnicima koji igraju brzi centar, a priliku će vjerovatno dobiti svi moji igrači", zaključio je Červar.

Utakmica Hrvatska - Japan igra se u nedjelju u 16:30 sati u Olimpijskoj dvorani u Minhenu.