Održana sjednica
5

Čelnici Rukometnog saveza BiH treći put bez kvoruma da donese odluku o ligi

N. K.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sjednica Upravnog odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, na kojoj je danas trebala biti donesena odluka o nastavku ili završetku takmičenja u Premijer ligi BiH, ni u trećem pokušaju nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Kako je navedeno u saopćenju UO RSBiH odluka nije donesena zbog odbijanja predstavnika Rukometnog saveza Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice.

"S obzirom na to da je BiH jedna od rijetkih, a možda i jedina zemlja u Europi u kojoj još nije donesena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019./20. želimo informirati javnost o razlozima ovakvog stanja. Normativni akti RS BiH (propozicije takmičenja 2019./20.: članak 95., Statut RS BiH: članak 69.) nedvojbeno određuju da u slučaju kada takmičenje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj i 22 utakmice u ženskoj Premijer ligi zbog više sile, sve odluke donosi isključivo Upravni odbor RS BiH vodeći se načelima pravde i prava", navodi se u saopćenju UO RS BiH.

Od polovine maja do danas sjednica UO RS BiH je zakazivana tri puta, ali niti jednom nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

"Nažalost, nakon današnjeg opetovanog nedostatka kvoruma za održavanje sjednice, moramo konstatirati da je rad Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine blokiran zbog odbijanja predstavnika RS Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice UO RS BiH. Svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih pokušaja da se UO RS BiH oduzmu neke važne ovlasti i nadležnosti. To se posebno ogleda kroz pokušaj da se isključiva nadležnost i ovlast UO RS BiH da zbog stanja više sile koja je uzrokovala prekid takmičenja, donese konačnu odluku o završetku sezone 2019./20., prenese na komesare takmičenja", navodi UO RS BiH.

U saopćenju se naglašava da RS Republike Srpske kroz razna saopštenja "kontinuirano iznosi ultimativne i isključive stavove kojima nedvosmisleno pokazuje da nije spreman za bilo kakav razgovor, raspravu ili saradnju u nalaženju najboljih rješenja za rukometne probleme u BiH. Nažalost, stalno plasiranje neistina i svjesno, agresivno i nekorektno omalovažavanje i vrijeđanja kojima su izloženi predsjednik RS BiH Zadro i pojedini članovi UO RS BiH, dodatno smanjuju prostor za normalizaciju rada UO RSBiH".

UO RS BiH se nada da će predstavnici RS RS doći na ponovo zakazanu sjednicu za dan 19. juna u Sarajevu te da će se na toj sjednici donijeti konačna odluka o završetku rukometne sezone 2019./20.

Komesar takmičenja Srđan Jović 1. juna donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./20., nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije takmičenja i normativne akte RS BiH Jović je odlučio da stanje na tabeli, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno.

UO RS BiH odluku komesara smatra nevažaćom.