Rukomet
0

Ceca Kitić: Rukomet teče mojim venama

Piše: D. Brkić
Na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli večeras je upriličena promocija knjige "Ceca“, autorice Svetlane Vujčić, koja govori o najboljoj rukometašici svijeta svih vremena, Tuzlanki Svetlani Kitić - Ceci.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U publici su bili Cecini roditelji, prvi trener Branko Dešić, brat Slobodan, bivše saigračice, aktuelne članice OŽRK Jedinstva...Ceca kao i uvijek dotjerana, odmjerena, s puno ljubavi je govorila o rukometu koji, kako kaže, teče njenim venama.

"Još uvijek mi u ušima odzvanjaju riječi mojih roditelja u vrijeme kada sam Tuzlu zamijenila Beogradom. Kada sam prije dvije godine proglašena za najbolju rukometašicu svijeta nije bilo dvojbe da tu titulu posvetim upravo njima“, kaže Ceca Kitić.

Ističe kako je uspjela tri puta biti majka i vratiti se rukometu. Danas je, kako kaže, ponosna baka. O njenim počecima govorio je profesor fizičke kulture Branko Dešić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Trenirala je atletiku, košarku, ali sam joj rekao kako njena motorika najviše odgovara rukometu. Imala je neobičnu šaku, a kao djevojčica postizala je po deset golova seniorskim ekipama“, govori Branko Dešić.

Predsjednik Skupštine OŽRK Jedinstvo Alija Hasić podsjetio je kako se Ceca Kitić 2000. godine vratila u bh.rukomet. Igrala je za Želju, Ilidžu i Jedinstvo, bila kapiten, a kasnije i direktor reprezentacije BiH, koja je u to vrijeme prvi i jedini put igrala baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo.