Na spisku 11 igrača
44

Burić: EHF je još jednom sramotno odlučio, ali dat ćemo sve od sebe za našu BiH

H. H.
Benjamin Burić (Foto: Screenshot)
Benjamin Burić (Foto: Screenshot)
Koronavirusom pokošena rukometna reprezentacija BiH ipak će igrati prve dvije utakmice kvalifikacija za EP protiv Njemačke u čevrtak i Austrije u nedjelju. Naš golman Benjamin Burić razočaran je tim raspletom, istakavši da je odluka EHF-a sramotna.

Rukometni savez Bosne i Hercegovine zatražio je od Evropske rukometne federacije (EHF) i Rukometnog saveza Njemačke (DHB) odgodu utakmice prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine, a nakon toga od EHF-a i odgodu meča 2. kola kvalifikacija protiv Austrije, ali naše molbe nisu uslišene.

"EHF je još jednom sramotno odlučio, da igramo utakmicu protiv Njemačke sa čak samo 11 igrača. Rekli bi da ima više igrača na nogometnom terenu nego što će kod nas u četvrtak biti u ekipi. Oni su odlučili da je to dovoljno igrača. Deset igrača i ja ću biti jedini golman. Ja do sada nisam čuo da se to desilo u rukometu, ali to je još jedna nepravda u posljednjih godinu što se desila na našu štetu", rekao je Burić.

Čuvar mreže Flensburga nada se da će među našim momcima ipak proraditi inat i najavljuje borbu do kraja.

"Bez obzira, mi tu utakmicu moramo odigrati. Nadam se da će proraditi naš inat. Koliko god nas tlačili, gazili, mi ćemo nadam se izaći jači. Odigrat ćemo tu utakmicu. Pa, Bože moj, šta bude. Borit ćemo se do zadnjeg trenutka. Što nas više gaze, mi ćemo se više boriti i odigrati najbolje za svoju državu i da nikada ne osramotimo grb što nosimo na dresu. Tako da, sigurno ćemo dati 300%, ko god bude igrao. Nebitno koliko su mladi ti momci. Mi ćemo zaista dati sve od sebe za našu BiH", izjavio je Burić.

RS BiH je inače objavio spisak igrača koji će biti na raspolaganju Bilalu Šumanu, a na njemu je sljedećih 11 igrača: Benjamin Burić, Alen Ovčina, Srđan Predragović, Nikola Prce, Igor Mandić, Ivan Karačić, Ajdin Zahirović, Mirko Herceg, Haso Ćosić, Luka Perić, Gafar Hadžiomerović.

Naša reprezentacija se nalazi u kvalifikacionoj grupi 2 sa selekcijama Njemačke, Austrije i Estonije. Plasman na Evropsko prvenstvo koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. januara 2022. godine će osigurati po dvije prvoplasirane, te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz osam kvalifikacionih grupa.