Rukomet
391

Britanski The Times: Damir Džumhur je nacionalni heroj u BiH

Klix.ba
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Uspjeh bh. tenisera Damira Džumhura najljepša je priča dosadašnjeg dijela Australian Opena. O historijskom uspjehu ovog 21-godišnjeg Sarajlije pišu skoro svi svjetski mediji.

Tako ga je ugledni britanski list The Times proglasio nacionalnim herojem. On je stavio Bosnu i Hercegovinu na mapu Australian Opena, pišu Britanci.

"Bosna i Hercegovina, zemlja bez teniske infrastrukture, novca i teniskih terena, upisala je prvu pobjedu na Australian Openu. Njen autor je mladi teniser Damir Džumhur", piše The Times.

Podsjetimo, Džumhur je do glavnog turnira u Melbourneu stigao sa tri pobjede u kvalifikacijama i bez izgubljenog seta.

Istim rezultatima, sa po 2:0 u setovima, bh. teniser je savladao prvog nositelja Nijemca Dustina Browna, te Belgijance Nielsa Deseina u drugom i Rubena Bemelmansa u trećem kolu.

Da pobjede u kvalifikacijama nisu bile slučajnost, Džumhur je to potvrdio u meču protiv Čeha Jana Hajeka, 103. tenisera svijeta, kojeg je "pomeo" u prvom kolu Australian Opena.

Sa 3:0 u setovima (6:4, 6:2 i 6:1), Džumhur je u velikom stilu prošao u drugo kolo gdje ga čeka Ivan Dodig iz Međugorja koji nastupa za Hrvatsku.