Rukomet
137

Bjelorusija srušila san rukometaša BiH o Evropskom prvenstvu

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela pobijediti Bjelorusiju u ključnoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Iako su većim dijelom utakmice izabranici Dragana Markovića imali prednost i bili bolji protivnik, niz tehničkih grešaka i promašaja sredinom drugog poluvremena na kraju je presudio u korist Bjelorusije kojoj na ruku ide konačnih 22:22.

Dobro otvaranje

Prvi pogodak na utakmici u drugoj minuti postigao je Dejan Malinović. U narednom napadu prvu odbranu na našem golu zabilježio je Benjamin Burić. U petoj minuti bh. tim po drugi put na utakmici došao je do plus dva, i to sa igračem manje pogotkom kapitena Prce.

Dvije minute kasnije prvijenac u bh. dresu postigao je debitant Marko Tarabocchia za 4:2. U osmoj minuti Babichev postiže pogodak za izjednačenje, a dvije minute kasnije Denis Rutenka za prvo vodstvo Bjelorusa.

Potom je na 5:5 lijepim golom izjednačio Josip Perić. Igrača više na parketu naš tim iskoristio je u 14. minuti za vodstvo 7:6 pogotkom Vladimira Vranješa nakon prekrasne asistencije nadahnutog Perića. Odlični Vranješ dvije minute kasnije postigao je osmi gol za naš tim za povećanje vodstva na 8:6.

Plus dva na poluvremenu

Brz kontra napad u pogodak za 9:6 u 16. minuti pretvorio je Alen Ovčina. Bjelorusija je potom napravila seriju 3:0 i u 21. minuti došla do izjednačenja, 9:9. Period od pet minuta bez pogotka našeg tima golom za 10:9 prekinuo je Faruk Vražalić. Zatim je Prce iz sedmerca povećao na plus dva, a odmah potom Mirko Mikić i na plus tri nakon što je borbeni Vražalić Bjelorusima ukrao loptu i igrača Borca gurnuo u situaciju jedan na jedan.

Imala je Bjelorusija u u 28. minuti priliku za smanjenje rezultata na minus jedan, ali je odlični Benjamin Burić zaustavio udarac Denisa Rutenke. Već u narednom napadu Dejan Malinović postiže pogodak za 14:11. Prvo poluvrijeme okončano je rezultatom 14:12 u korist naše reprezentacije.

Uz dosta sreće prvi pogodak u drugom poluvremenu postigao je Nikola Prce nakon što je Grahovac odbranio sedmerac Brouki. Četiri minute kasnije Bjelorusija golom Denisa Rutenke dolazi na minus jedan. Dodatnu glavobolju Draganu Markoviću zadalo je isključenje Tarabocchije u istom napadu.

Fantastičan pogodak za plus dva u 37. minuti postigao je Vladimir Vranješ na oduševljenje mnogobrojnih navijača u zeničkoj Areni, da bi lagan pogodak za 18:15 nakon odbrane Burića postigao Faruk Vražalić.

Odlični Grahovac

U 43. minuti lagan pogodak za 19:18 postigao je Denis Rutenka. Uzvratio je hrabri Dejan Malinović pogodivši za 20:18. Pet minuta kasnije nakon serije tehničkih grešaka naših igrača Bjelorusija je došla do izjednačenja 20:20. Imali su Bjelorusi nekoliko izglednih situacija iz kojih su mogli povesti, ali nas je u životu držao odlični Nebojša Grahovac. Sjajne intervencije Grahovca igrači u polju nisu popratili uz niz katastrofalnih početničkih grešaka.

Šok na kraju

Period od deset minuta bez pogotka prekinuo je sjajnim pogotkom Malinović za 21:20. Pet minuta prije kraja za novo izjednačenje pogodio je Karalek, da bi Bjelorusija dvije minute prije kraja golom Denisa Rutenke povela 22:21. Odvažni Josip Perić pogotkom iz sedmerca donio nam je izjednačenje minutu prije kraja. Šut Rutenke u narednom napadu odbranio je Grahovac, ali 15 preostalih sekundi nismo iskoristili za pogodak koji bi nas odveo u Poljsku.