Dovoljan i bod
123

BiH u grotlu Mejdana dočekuje Švicarce i traži kartu za baraž kvalifikacija za SP

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pred punom dvoranom u tuzlanskom Mejdanu večeras od 20:00 sati rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u 4. kolu grupne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izlazi na megdan Švicarskoj. BiH za plasman u baraž treba barem bod, dok Švicarce samo pobjeda vodi u baraž.

Dvomeč sa Švicarcima dočekali smo sa skepsom pošto je računica takva da u slučaju jednog poraza od Švicaraca gubimo sve šanse za plasmanom u baraž. Takvoj situaciji kumovao je naš gostujući poraz od Estonije koju su Švicarci savladali u oba meča.

Dodatni uteg našem timu stvorili su i problemi s povredama, pa tako u St. Gallenu nije bilo standardnih reprezentativaca kao što su Nikola Prce, Ivan Karačić i Senjamin Burić, a rovit je bio Muhamed Toromanović.

Ipak, izabranici selektora Bilala Šumana pokazali su pravi karakter i došli do pobjede rezultatom 24:21. A put do pobjede bio je sve, samo ne lagan, jer veći dio meča smo proveli u rezultatskom zaostatku.

No, koliko je god velika pobjeda u Švicarskoj, večerašnji meč je još veći i važniji, on će na kraju krajeva i potvrditi ili pobrisati rezultat napravljen u St. Gallenu. Sigurno je da neće biti lako u Mejdanu, bez obzira što igramo kući pred punim tribinama na kojima će sjediti 4.000 naših navijača.

"Očekuje nas izuzetno teška utakmica. Švicarci su sada osjetili nas, a i mi smo njih. Oni će željeti da nas pobijede u Mejdanu i moramo se pripremiti na njihove napadačke opcije. Znamo šta nam je činiti i znamo kako ćemo igrati. Imamo sve uslove da dovršimo dobro započet posao i to ćemo i učiniti", rekao je selektor Šuman na jučerašnjoj konferenciji za medije.

U grupi 6 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Danskoj i Njemačkoj, gdje se nalazi naša reprezentacija zajedno sa Švicarskom i Estonijom situacija je sljedeća: BiH i Švicarska imaju po četiri boda s tim da je BiH u prednosti zbog boljeg međusobnog omjera, a da bismo ostali u prednosti, večeras trebamo minimalno remi. Na posljednjem mjestu u grupi je Estonija s dva boda.

Samo prvaci iz šest kvalifikacionih grupa putuju u baraž, gdje će im se pridružiti 12 reprezentacija s Evropskog prvenstva koje se od 12. do 28. januara igra u Hrvatskoj.