Rukomet
0

Bh. rukometaš Mirsad Terzić iz Đakovice: Ne bismo smjeli imati problema s Kosovom

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Rukometna reprezentacija BiH večeras u 19,15 sati u Đakovici će se u trećem kolu grupe 1 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine sastati sa domaćom selekcijom Kosova. U ovaj ogled bh. tim ulazi kao apsolutni favorit čega je svjestan i jedan od najsiksunijih reprezentativaca Mirsad Terzić.

"Jučer smo odradili trening u dvorani u Đakovici koja je bila dosta hladna, pa nismo imali baš najbolje uslove za rad. No, obavili smo većinu stvari koje je selektor Dragan Marković planirao. Dosta igrača je umorno, jer smo poslije pauze od desetak dana odmah putovali za Bar i igrali test utakmicu sa Crnom Gorom koja je već dvadesetak dana u punom trenažnom procesu. Odmah nakon toga smo autobusom otputovali za Đakovicu, tako da se umor zaista osjeti. Međutim, nadam se da nam to neće stvarati probleme protiv Kosova“, kaže Terzić i nastavlja:

"Iskreno, nikoga ne shvatamo olako, pa ni Kosovo. To nam se uvijek obijalo o glavu. Idemo na njih kao da su najjači mogući protivnik, a ne debitant u kvalifikacijama. Tako je u našim glavama, a kako će biti na parketu to ćemo vidjeti. Bez obzira na sve, mislim da ne bismo smjeli imati problema da savladamo Kosovo u obje utakmice.“

U dvorani u Đakovici se očekuje oko 3.000 domaćih navijača i paklena atmosfera koja će biti vjetar u leđa kosovskim rukometašima. Solidna partija prije dva dana u Baru protiv Crnogoraca koji su u posljednjoj fazi priprema za EURO 2016, dovoljan je razlog za optimizam u bh. redovima.

"Izgubili smo 26:30 što i nije neki dobar rezultat, posebno kada se uzme u obzir kako smo igrali. Išli smo na rivala koji je uigran i u optimalnoj formi za Evropsko prvenstvo. Odlično smo se nosili, ali nas je koštao upravo umor koji sam spominjao. Bespotrebno smo gubili lopte i pravili početničke greške u odbrani, koje se ne smiju dešavati reprezentaciji našeg renomea. Da smo igrali u nekom drugom trenutku mislim da bi dobili Crnogorce. U svakom slučaju nije to bio tako loš test kao što smo mislili. Ako odigramo na tom nivou i smanjimo bespotrebne greške, onda Kosovo neće imati šta da traži protiv nas“, zaključio je Terzić svoje javljanje iz Đakovice.

Bh. rukometaši i stručni štab naišli su na odličan prijem od domaćina. Smješteni su u jako dobrom hotelu nadomak Đakovice i ništa im ne nedostaje. Mogu se fokusirati na ono što ih večeras čeka na parketu.

Nakon dva odigrana kola BiH ima tri boda i dijeli prvo mjesto sa Litvanijom. Slijedi ih Slovačka sa dva, dok je Kosovo posljednje sa četiri. Narednu utakmicu bh. tim igraće 9. januara ponovo sa Kosovom u Tuzli.

U baraž za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj plasiraće se samo prvoplasirane selekcije iz šest kvalifikacionih grupa. Njima će se priključiti 12 reprezentacija sa EP, koje će se od 15. do 31. januara igrati u Poljskoj. Ogledi baraža na rasporedu su u junu ove godine.