Kvalifikacije za EP 2010.
0

Bh. reprezentacija gostuje u Rusiji

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom protiv Rusije u srijedu u Čehovu započinje novi kvalifikacioni ciklus za nastup na evropskom prvenstvu 2010. godine u Austriji.

Selektoru Halidu Demiroviću na sinoćnjem okupljanu u Sarajevu javili su se svi pozvani igrači. Odranije je poznato da u sastavu neće biti povrijeđenih Mirzada Trzića, Adnana Jaškića i Bojana Skoka, koji još nije dobio bh. državljanstvo.

Na pres-konferenciji u hotelu "Sarajevo", Demirović je naglasio da bh. rukometaše na startu kvalifikacija očekuje prvi favorit u grupi, koji spada u vrh svjetskog rukometa, ali da njegova ekipa ne putuje u Rusiju bez šansi.

"U zadnje dvije godine naša ekipa se dosta uigrala, imamo način i stil igre. Pokazali smo da možemo ravnopravno da se nosimo s ekipama iz vrha svjetskog rukometa. Svi naši igrači koji nastupaju u najjačim evropskim ligama su u formi što nam daje dodatno samopouzdanje. Siguran sam da će naši rukometaši dati sve od sebe i pokušati da ostvare dobar rezultat", kazao je Demirović.

Član španskog Viga Nikola Prce smatra da je najveća snaga Rusa u kolektivnoj odbrani iz koje razvija brzu kontru i polukontru.

"Ipak šansu našeg tima vidim u činjenici da Rusi zadnjih godina ne igraju kao ranije, dok smo mi pokazali da možemo parirati i jačim reprezentacijama nego što je to naš naredni protivnik", kazao je Prce.

Nakon dva obavljena treninga naša selekcija u utorak će otputovati u Rusiju. Susret će se igrati u Čehovu u 15.00 sati.

Po povratku u zemlju 1. novembra slijedi drugi kvalifikacioni susret u Sarajevu s Farskim Otocima. Utakmica će se igrati u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu bez prisustva gledalaca zbog kazne koju je EHF izrekao Rukometnom savezu BiH.

Pored Rusije i Farskih Otoka rukometaši BiH će u okviru Druge grupe još igrati s ekipama Srbije, Švicarske i Italije.

Kvalifikacije će se prvi put igrati po novom sistemu prema kojem će se susreti igrati u periodu od osam mjeseci (od 29. oktobra 2008. do 21. juna 2009.). Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest kvalifikacionih grupa direktno će izboriti nastup na EP.

Raspored susreta reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP:

Rusija - Bosna Hercegovina (29. oktobra) BiH - Farski Otoci (1. novembra) Italija - BiH (26./27. novembra)

BiH - Švicarska (29. novembra) BiH - Srbija (18./19. marta 2009.) Srbija - BiH /21./22. marta 2009.) BiH - Italija (10./11. juna 2009.) Švicarska - BiH (13./14. juna 2009.) BiH - Rusija (17./18. juna 2009.) Farski Otoci - BiH (20./21. juna 2009.)