Najbolji igrač turnira u Gračanici
130

Ajkunić: Ostvario sam svoj san i obukao dres reprezentacije BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Said Ajkunić, srednji bek juniorske rukometne reprezentacije BiH proglašen je za igrača 10. memorijalnog turnira Halid Žunić u Gračanici, koji se igrao u okviru priprema za Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će ove godine biti održano u našoj zemlji.
Said Ajkunić
Said Ajkunić
Said Ajkunić, rođen u Švicarskoj, odlučio je nositi dres. bh. rukometnih Zmajeva. Iako su u rukometnoj reprezentaciji Švedske, gdje danas živi sa roditeljima, uveliko računali na usuge ovog vanserijskog rukometnog talenta, on je ipak odlučio igrati za zemlju porijekla svojih roditelja. I nije se pokajao.

Upisao je jedan nastup za U19 reprezentaciju Švedske i, kako kaže za portal Klix.ba, bila mu je čast igrati tu utakmicu i braniti boje Švedske. Ali...

"Sada sam obukao pravi dres, o čemu sam uvijek sanjao", kaže 20-godišnji Ajkunić, trenutno član HK Drott iz Halmstada, koji igra u 1. švedskoj rukometnoj ligi, sa kojim je tri godine zaredom osvajao regionalno prvenstvo. Boje ovog kluba branili su legendarni švedski rukometaši Magnus Andersson, Ola Lindgren, Bengt Johansson i Goran Bengtsson. Prošle godine Ajkunić je proglašen za igrača godine u Drottu.

Rukomet je počeo trenirati kada mu je bilo deset godina. Slijedio je stope svog oca Ibrahima Ajkunića, bugojanskog rukometaša.

"Ako Bog da, sada mi je želja da zaigram za seniorsku reprezentaciju BiH", kaže Ajkunić.

Kao i za mnoge mlade rukometaše i za našeg sagovornika reprezentativni golman i legenda bh. rukometa Enid Tahirović je veliki uzor.

"Osim Tahirovića, moji idoli su i Nikola Karabatić te Ivano Balić. Pratim njihove igre i pokušavam što je moguće više naučiti", pojašnjava Ajkunić.

Na predstojećem Svjetskom rukometnom prvenstvu ovaj mladi igrač će biti velika uzdanica selektora Zdenka Grbavca u borbi za neku od titula.