sport
0

Rogge: Olimpijske igre prebrodit će krizu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Međunarodnoga olimpijskog komiteta Jacques Rogge, koji se nalazi u Pekingu, priznao je da su protesti koji su pratili nošenje olimpijske baklje u nekoliko svjetskih gradova izazvali krizu ali je naglasio da će se Olimpijske igre u augustu od toga oporaviti.

Nešto ranije je kandidat demokratske stranke za nominaciju na predstojećim američkim predsjedničkim izborima Barack Obama izjavio je u srijedu da bi predsjednik George W. Bush trebalo da bojkotira otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu ako Kina ne unaprijedi poštovanje ljudskih prava na Tibetu ili ne pomogne u okončanju navodnog genocida u Darfuru.

Suparnica senatora Obame u utrci za nominaciju demokratske stranke Hillary Clinton već je pozvala na bojkot. Ona je istovremeno odala priznanje britanskom premijeru Gordonu Brownu koji je u srijedu potvrdio da neće prisustvovati svečanom otvaranju XXIX ljetnih olimpijskih igara.

U San Franciscu je okončano pronošenje olimpijskog plamena završnom i prema ocjeni izvještača prilično diskretnom ceremonijom održanom na jednom nadvožnjaku iznad autoputa, daleko od prvobitno planiranog mjesta na obali.

U San Franciscu je nošenje olimpijske baklje bilo praćeno golemim mjerama sigurnosti ali i priličnom konfuzijom među posmatračima i hiljadama antikineskih demonstranata.

Nošenje olimpijskog plamena počelo je 45 minuta nakon što je baklja zapaljena; staza kojom se plamen nosio je potpuno izmijenjena i u posljednjem trenutku skraćena na manje od pet kilometara. Gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom objasnio je da je to učinjeno zbog sigurnosti građana.

Dopisnik BBC-a iz San Francisca kaže da su nosioci olimpijske baklje bili obavijeni svojevrsnim sigurnosnim prstenom koji su činili policajci na motociklima i pripadnici kineskih paravojnih jedinica koji su ih u svojstvu pratilaca baklje pratili u stopu.

Gradske vlasti bile su odlučne uraditi sve kako bi nadmudrile organizatore antikineskih protesta zbog stanja na Tibetu i onemogućile ponavljanje incidenata koji su nedavno obilježili prolazak olimpijskog plamena ulicama Londona i Pariza.