Svjetsko prvenstvo u atletici
0

Rodriguez srušila Burku i pobijedila

Totalsport
Finalna utrka atletičarki na 1500 metara, na Svjetskom atletskom prvenstvu u Berlinu, je bila prilično kontroverzna i još će se vidjeti kakav će biti njen epilog.

Jedna od najvećih favoritkinja u utrci je bila Etiopljanka Gelete Burka i finale se odvijalo u takvom ritmu, jer je Burka diktirala tempo do 250 metara prije kraja. Tada ju je s leđa saplela i pokraj nje se dalje, iz unutrašnje staze, probila Španjolka Natalia Rodriguez.

Burka se nakon pada podigla, ali niko joj više nije mogao vratiti prvo mjesto, dok je Rodriguez nakratko stala izvan staze, nastavila utrku, te u finišu pobijedila.

Rodriguez nije niti proslavljala pobjedu, već je odmah otišla do atletičarke iz Etiopije, koja je bila neutješna. Proslava zlata Španjolke nije zbog toga bila uobičajena. Kako zbog nesportskog akta, tako i zbog mogućnosti da će joj zlatna medalja biti oduzeta zbog guranja.

Druga je, pak, bila Maryam Yusuf Jamal iz Bahreina, a treća Britanka Lisa Dobriskey. Obje se mogu pomicati jedno mjesto prema naprijed, ako Rodriguez bude diskvalificirana. Isto tako, četvrta je bila Amerikanka Shannon Rowbury, a i ona se još uvijek može nadati bronci na ovom Svjetskom prvenstvu.

SP u atletici, 1500m (ž):

  1. Natalia Rodriguez (Špa) 4:03.36
  1. Maryam Yusuf Jamal (Bah) 4:03.74

  2. Lisa Dobriskey (VB) 4:03.75