ATP Miami
0

Roddick svladao Berdycha u finalu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amerikanac Andy Roddick, trenutno osmi teniser svijeta, pobjednik je Sony Ericsson Opena, drugog ovogodišnjeg ATP Masters 1000 turnira u Miamiju.

Roddick je u finalu pobijedio Čeha Tomaša Berdycha 7-5, 6-4 nakon jednog sata i 43 minute igre, te se dokopao svog 29. naslova u karijeri u 48. finalu, a petog na turnirima ovog ranga. U Miamiju je već bio pobjednik 2004. godine, a ovim naslovom je potvrdio sjajnu formu ove sezone. Ovo mu je bila već 26. pobjeda u ovoj sezoni, nitko drugi ih nije prikupio toliko. 

Ivan Ljubičić bio je bolji od Roddicka u finalu prvog Masters 1000 turnira sezone u Indian Wellsu, ali u Miamiju mu nitko nije mogao stati na put. Osvojio je drugi turnir ove sezone u četvrtom finalu. Bio je pobjednik i početkom godine u Brisbaneu, a uz Indian Wells, ostao je kratkih rukava i u finalu San Josea (Verdasco).

Roddick je Berdycha svladao šesti puta u osmom fdvoboju. Potpuno zasluženo, jer je Amerikanac bio konstantan i čvrst na svom servisu tijekom cijelog dvoboja, pa 24-godišnjem Čehu nije dopustio niti jednu break loptu u dvoboju. S druge strane, iskoristio je krizu Berdycha na početnom udarcu krajem prvog i početkom drugog seta, kada je dva puta zaredom napravio break. Prvi u 11. gemu prvog seta, koji mu je omogućio servis za prvi set, a drugi u prvom gemu drugog seta, kojim je, s obzirom na sigurnost na vlastitom servisu, definitivno slomio Čeha.

Roddick je pri vodstvu 5-3 u drugom setu propustio dvije meč lopte na servis Berdycha, ali je gem kasnije sigurno odservirao za trijumf u svom 700. profesionalnom dvoboju u karijeri.

Američki teniser je dvoboj okončao sa 13 asova. Osvojio je 78% poena nakon prvog servisa, ali i odličnih 70% na drugi servis (16/23). Berdych je imao dva izravna poena više (26-24), ali i čak 15 neforsiranih pogrešaka više (33-18). To je još jedan dokaz koliko je Andy Roddick danas dobar i u polju, a ne samo na početnom udarcu.

"Iza mene su dva odlična tjedna u karijeri, čestitam Andyju na pobjedi i na najboljem tenisu na ovome turniru. Ja se radujem sljedećim izazovima", izjavio je Berdych nakon petog poraza u desetom finalu karijere. Ovo mu je bilo drugo finale u karijeri na nekom ATP Masters 1000 turniru. U prvom je svladao Ivana Ljubičića u pet setova u Parizu 2005. godine.

"Na ovom turniru sam ostvario svoju prvu profesionalnu pobjedu u karijeri 2000. godine, kada sam dobio pozivnicu. Stoga je posebno zadovoljstvo trijumfirati baš u Miamiju", rekao je, između ostalog, Roddick, koji će u ponedjeljak skočiti na sedmo mjesto na najnovijoj ATP ljestvici.

ATP Miami, finale:

Roddick (6) – Berdych (16) 7-5, 6-4