Zahtjevne vještine
173

Ritmička gimnastika 11 godina živi u Tuzli: Atraktivan sport s gracioznim pokretima

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Ritmička gimnastika u Tuzli živi već 11 godina zahvaljujući ukrajinskoj gimnastičarki Svitlani Tinjić koja je u grad na zrnu soli doselila 1991. godine. Kroz protekle godine njen klub ritmičke sportske gimnastike Sloboda iznjedrio je brojne sportašice koje su se okitile medaljama.

Ritmička gimnastika atraktivan je sport za pripadnice ženskog spola, a sastoji se od niza gimnastičkih pokreta dobro ukomponovanih s muzikom, uz korištenje različitih rekvizita, kao što su vijača, obruč, čunjevi, lopta i traka.

Veoma graciozni plesni pokreti pokazuju svu raskoš i ljepotu ovog sporta, a do postizanja krajnjih rezultata potrebno je uložiti mnogo ljubavi, napora, truda i strpljenja.

U razvijenijim zemljama svijeta ritmičkom gimnastikom se bave i muškarci, međutim na našim prostorima ona je još uvijek popularna među pripadnicama ljepšeg spola. Tako je i u Tuzli u kojoj se ovim sportom bavi 70 djevojčica.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ekipa portala Klix.ba posjetila je klub ritmičke sportske gimnastike Sloboda, a glavna trenerica Svitlana Tinjić nam na samom početku razgovora kaže da je četvrta godina života najidealnija za početak bavljenja ovim sportom, jer se u tom periodu kod djece razvija fleksibilnost tijela.

"Iako sve izgleda veoma lagano i jednostavno, ritmička gimnastika je veoma težak sport, a da bi djevojčica u njemu uspjela, mora zadovoljiti izuzetno mnogo kriterija. Osim fleksibilnosti, mora imati još i snagu, skočnost, osjećaj za ritam, eleganciju i veoma dobru koordinaciju, jer je rad s rekvizitima izuzetno zahtjevan", kaže nam Tinjić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Za razliku od sportske, povrede u ritmičkoj gimnastici su svedene na minimum, jer se sve vježbe izvode na terenu, ali je redovno istezanje kičme od iznimnog značaja.

Tuzlanske gimnastičarke koje su u takmičarskoj ekipi svakodnevno treniraju četiri sata, a njihov rad je sastavljen od baletskih te vježbi snage i kondicije, uz pokrete s rekvizitima.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Njihov uloženi napor dosad je rezultirao zapaženim nastupima na međunarodnim, evropskim i svjetskim takmičenjima sa kojih su se vraćale okićene zlatnim, srebrenim i bronzanim medaljama.

"Samo u ovoj godini smo obišle deset evropskih zemalja, a protekla dva mjeseca smo svoje vještine pokazali na takmičenjima u Ukrajini gdje smo osvojile četiri medalje, a u Rumuniji pet. Tu je bilo i takmičenje u Bugarskoj gdje je naših sedam takmičarki osvojilo 12 medalja i to tri zlatne, četiri srebrene i pet bronzanih. Ovakvi nastupi pokazuju da ritmička gimnastika zaista napreduje u Bosni i Hercegovini", nastavlja Tinjić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Bavljenje ovom vrstom sporta, sa redovnim dolascima na trening utječe na pravilno držanje tijela kod djece, pruža razvoj fine motorike, dobru koordinaciju pokreta i uspostavljanje ravnoteže tijela na višem nivou.

Ovi benefiti su izraženi i kod Svitlanine kćerke Vanesse koja je u svijet ritmičke gimnastike ušla prije 11 godina.

Mnogo prolivenog znoja u sali, ulaganja truda i fizičkog napora svaki put je rezultiralo besprijekornim nastupom, pa ni ne čudi što dosad njenu policu krase uglavnom zlatne medalje s međunarodnih takmičenja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Vanessa se danas bavi trenerskim radom s mlađom selekcijom gimnastičarki, a kaže nam da joj se u ovom sportu sviđaju svi elementi, posebno ističući eleganciju pokreta.

"Kroz svoj dosadašnji rad sam propustila mnogo proslava rođendana i zabava sa prijateljima, ali to se sve na kraju isplatilo mojim odlaskom na Svjetsko prvenstvo u Stuttgartu 2015. godine gdje sam nastupala s dva rekvizita. Na tom takmičenju sam se plasirala među 100 gimnastičarki svijeta, što je u tom periodu predstavljalo ogroman uspjeh za Bosnu i Hercegovinu koja se prvi put pojavila na takvom takmičenju", navodi Vanessa.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ritmička gimnastika poželjna je i za odrasle osobe jer pruža mogućnost održavanja kondicije, dovođenja tjelesne linije do savršenstva kao i stjecanja zadovoljstva sopstvenim izgledom.