sport
7

Rim će odustati od kandidature za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine

Klix.ba
Rim će odustati od kandidature za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine, nakon što je gradonačelnica Virginia Raggi kazala da bi to "neodgovaran" potez, prenosi BBC.

Virginia Raggi je za gradonačelnicu glavnog grada Italije izabrana u junu. Ranije su postojale konfuzije kada se ona nije pojavila na sastanku s delegacijom iz Olimpijskog komiteta Italije.

Rim je također povukao kandidaturu za Olimpijske igre 2020. godine zbog finansijskih razloga. Boston i Hamburg su već ispali iz utrke za OI 2024., ostavljajući Pariz, Los Angeles i Budimpeštu kao preostale ponuđače.

Kandidati gradovi moraju potvrditi odobrenja lokalnih javnih lidera do 7. oktobra. Među mnogim Rimljanina, ideja domaćina Olimpijskih igara nije izazvala mnogo entuzijazma i nova gradonačelnica to zna. Ona dolazi iz populističkog pokreta, koji se snažno protivi ponudi za OI.

Prvih nekoliko sedmica na vlasti za Raggi su bile teške. Njeno mandat se našao u sjeni optužbi za loše upravljanje i zataškavanje. Odbacujući Olimpijske igre mogao bi biti njen način za vraćanje popularnosti i tvrdeći kako ima potpuno dominaciju nad administracijom grada.

Šef Olimpijskog komiteta Italije Giovanni Malago, već je rekao da bez njene podrške za OI, ponuda neće ići dalje. Međunarodni olimpijski odbor će izabrati domaćina na glasanju u Limi, Peru, u septembru 2017. godine. Pariz se smatra favoritom nakon neuspješnog nadmetanja 1992., 2008. i 2012. godine.