Nakon 1.200 km
0

Riccardo Kuhar pobjednik biciklističkog ultramaratona B-HARD Ultra Race

Klix.ba
U periodu od 10.6. do 15.6.2022. godine, na bosansko-hercegovačkim cestama smo po četvrti put uzastopno imali priliku vidjeti bravurozne vožnje biciklista ultramaratonaca iz svih zemalja Evrope i nekih dalekih destinacija.

Ove godine smo prisustvovali najuzbudljivijoj trci do sada, jer su na kontrolnoj tački u Trebinju, odnosno na 500. km rute, prvih pet vozača bili unutar intervala od 15 minuta. Tek na 930. km rute, na Bjelašnici, došlo je do većih razlika među vodećim učesnicima.

Kao najbrži učesnik ovogodišnjeg izdanja B-HARD-a, na cilj u Banja Luku stigao je Riccardo Kuhar iz Hrvatske, koji je zahtjevnu stazu dužine 1210 km i s 14000 m visinca savladao u impresivnom vremenu od 54 sata i 40 minuta, ukupno od starta do cilja. Da bi ostvario takav rezultat, Riccardo je tokom vožnje spavao ukupno oko 30-ak minuta.

Drugoplasirani učesnik bio je Kai-Uwe Lehnung iz Njemačke, koji je takođe osvojio Simimpex KOM Challenge, odnosno ostvario najbrži uspon na najvišu tačku rute - Jahorinu na 1670 m/nv. Borba za treće mjesto se odvijala u posljednjih nekoliko kilometara, pri čemu je Niklas Muxel (Njemačka) uspio da prestigne Daniele Fonelli-ja iz Italije, ovogodišnjeg ambasadora B-HARD-a, koji je čuven po tome što vozi bicikl s jednom brzinom.

Najbrža dama bila je Tina Nestoroska (S. Makedonija), najbrži par mješoviti par Sherry Cardona (Kolumbija) i Gereon Tewes (Njemačka), dok je najsporiji učesnik koji je došao unutar vremenskog limita od 90 sati Florence Hanna iz Francuske, koja je u cilj ušla u posljednjoj minuti!

Raduje nas činjenica da su na ovogodišnjem izdanju B-HARD-a učestvovala i petorica domaćih biciklista, od kojih je najbrži bio Minja Đorojević (Banja Luka), dok je sarajevski triatlonac Edin Ličina, nakon pregršt tehničkih problema, uz ogromnu volju i želju, izvezao rutu van vremenskog limita.