Zrak i voda imaju znatan utjecaj
0

Rezultat vrhunskih sportista zavisi i od promjene sredine

Klix.ba
(Foto: AFP/Arhiv)
(Foto: AFP/Arhiv)
Vrhunski sportisti koji proputuju više od pet vremenskih zona do mjesta takmičenja imaju više nego dvostruku šansu da se razbole, pokazalo je istraživanje.

Istraživači tvrde kako različite bakterije i alergeni utječu na sportiste kada dođu u novu sredinu. Stručnjaci kažu da bi ovo mogao biti jedan od razloga zbog kojeg je tim Velike Britanije bio tako dobar na Olimpijskim igrama koje su sinoć završene u Londonu.

"Uobičajeno je mišljenje da međunarodna putovanja povećavaju rizik od bolesti. To se dešava zbog različitih organizama u avionima", kaže Martin Schwellnus, jedan od autora istraživanja.

Međutim, ovo istraživanje pokazuje da se mogućnost obolijevanja povećava i zbog toga što sportisti nisu u sredini u kojoj inače borave i treniraju.

"Sam napor tokom putovanja, čini se, nema utjecaja na sportiste, jer čim se vrate kući rizik od bolesti nestaje, odnosno nije uvećan. Promjene u zraku, promjene temperature, alergeni, vlažnost zraka, nadmorska visina, kao i različita hrana, bakterije i slično, mogu doprinijeti obolijevanju", kaže Schwellnus, prenosi BBC.