"Olympism in Action"
74

Reprezentativac BiH u brzom klizanju predstavljao državu na svjetskom forumu u Argentini

Klix.ba
Reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track) Edin Branković promovirao je BiH na svjetskom forumu "Olympism in Action" koji je održan u Argentini.

Branković se sastao s generalnim sekretarom UN-a Banom Ki-moonom i predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom.

U razgovoru za Klix.ba kazao je kako su prisutni na forumu u Buenos Airesu mnogo znali o BiH i to ne samo o njenoj bolnoj historiji.

"BiH je zemlja koja je poznata kao primjer susreta i razgovora, onoga što je danas tako mnogo potrebno svima, pluralnom društvu - razumijevanju drugog i drugačijeg, prihvatanju drugih svjetonazora, vjera, itd. Uprkos mnogim osporavanjima ovog 'bosanstva' BiH opstaje. Vrhunski sport i kultura mnogo doprinose promociji BiH u svijetu", rekao je Branković.

S Ki-moonom je razgovarao o aktivnostima u okviru projekta Young Change-Maker (YCM), a koji provodi MOK kroz Olimpijske igre mladih (YOG). Ki-moon je pozdravio njihov rad.

"Bah je u sklopu zvanične posjete odjelima koji predstavljaju aktivnosti MOK-a posjetio i naš odjel. S kolegama sam predstavio napredak inicijative 'Young Change-Maker' koju je podržao 2016. godine kada je i Akademija izvrsnosti izabrana među najbolje omladinske projekte. Zahvalio sam se u ime YOG YCM tima koji ove godine uključuje mlade iz 40 zemalja svijeta. Ove godine projekti društvenog poduzetništva YCM-a, koje podržava MOK, su skoro četiri puta brojniji od projekta pilot faze u 2016. godini", rekao je Branković.

Istakao je kako je tokom foruma prikazano na koje načine olimpijske vrijednosti poput prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti u radu jesu vrijednosti koje su prisutne u svim životnim sferama.

"Na globalnom planu Olimpijske igre u PyeongChangu su dobrim dijelom dovele do razgovora i sastanaka predstavnika Sjeverne i Južne Koreje prvi put u historiji. Ove vrijednosti prisutne su i u kulturnom naslijeđu i obrazovanju. Tako je sport na neki način u današnje vrijeme alat koji potiče razumijevanje različitih kultura i važnosti adekvatnog obrazovanja. U sklopu YOG-a to se zove 'Cultural Education Program'. Sasvim je sigurno da je uloga sporta sve referentnija i da sportske organizacije imaju veliku odgovornost. Prevashodno one trebaju poticati mir i razumijevanje kroz sportska takmičenja", rekao je Branković.

Međunarodni olimpijski komitet podržao je aktivnosti Akademije izvrsnosti za 2019. godinu u kojima kroz različite programe potiču mlade da prepoznaju svoje vrijednosti i talente kroz sport, kulturu i obrazovanje. Branković je također pozvan da učestvuje u budućim svjetskim samitima mladih iz oblasti društvenog poduzetništva i liderstva u organizaciji MOK-a i partnera.

"Čast i odgovornost mi je biti u ulozi mladog ambasadora i predstavnik BiH i MOK-a  u svijetu na ovim značajnim događajima. Veliko hvala Olimpijskom komitetu BiH i Savezu klizačkih sportova koji me podržavaju u ovoj odgovornoj ulozi. Također, hvala matičnom klubu 'The One' i svim partnerima, posebno uspješnim mladim ljudima iz cijele BiH koji su na bilo koji način doprinijeli uspjehu akademije. Bez njih akademija ne bi mogla biti ovdje gdje jeste. Ovo je zajednički uspjeh. Ovu priliku koristim da podsjetim sve nas mlade i sve stanovnike BiH da čuvamo i njegujemo iskonske vrijednosti bh. društva. Kada vidimo šta se sve dešava danas, onda je to značajan poduhvat i možda najpotrebniji za nastavak uživanja dobara koja imamo ovdje", kazao je.

Dodao je da mladi uz starije koji ih ohrabruju imaju snagu i kapacitet održati ove vrijednosti, unaprijediti životne prilike u BiH tako što će biti dosljedni u čuvanju ljudskih principa, sticanju i primjeni znanja.

"To jeste izazovno, ali, u isto vrijeme, vjerujem da to možemo uraditi zajedno i da je tu sakrivena najveća snaga promjene", zaključio je Branković.