Brane titulu svjetskih prvaka
0

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci putuje u SAD

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Dvostruki svjetski prvaci, Seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u četvrtak putuje na Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u SAD, gdje će pokušati odbraniti titulu svjetskih prvaka osvojenu u Pekingu 2006. godine.

Naš najtrofejniji sportski kolektiv će na Svjetskom prvenstvu u Edmond Oklahoma Cityju igrati u grupi s Kinom, SAD-om, Kanadom i Libijom.

Turnir se igra po novom sistemu bodovanja, tako da će 23 reprezentacije koje učestvuju (jedna reprezentacija odustala) biti podijeljene u četiri grupe koje sadrže po jednog nosioca grupe, odnosno reprezentaciju s najviše osvojenih poena. BiH je trenutno vodeća svjetska reprezentacija sa 608 osvojenih bodova.

Nakon početnog dijela turnira, najuspješnije reprezentacije će biti podijeljene u dvije jakosne skupine od po šest reprezentacija koje će nastaviti borbu za titulu svjetskih prvaka.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH Miralem Zubović je kazao da će u SAD-u biti održano do sada najkvalitetnije i najkompleksnije Svjetsko prvenstvo ikada, pa su našoj reprezentaciji bila potrebna izdašna finansijska sredstva da bi osigurali učešće.

"Za put i učešće nam je trebalo oko 140.000 KM. Na našu sreću nadležne institucije i dobronamjerni ljudi su nam pomogli na vrijeme tako da smo uspjeli obezbijediti neophodna sredstva".

Reprezentacija bit će gost dobro organizovane bh. dijaspore u St. Louisu, dok će na turniru imati podršku bh. Fanaticosa koji su najavili dolazak najmanje dva autobusa u Oklahoma City.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo u Pekingu 2006. godine, naša reprezentacija je jača za četiri mlada igrača koji će uz iskustvo veterana pokušati donijeti novi trofej u BiH.

Kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić smatra da BiH može daleko dogurati jer kombinacija mladosti i iskustva se najčešće pokazala uspješnom u sportu.

Šef stručnog štaba Mirza Hrustemović je najavio požrtvovanu borbu do samog kraja, dok za najozbiljnije protivnike smatra Iran, Egipat, Rusiju i Njemačku, ali upozorava da i druge reprezentacije mogu iznenaditi.

Naši reprezentativci polaze u St. Louis u četvrtak, gdje će odraditi sedmodnevne pripreme za Svjetsko prvenstvo koje zvanično počinje 8. i završava 19. jula u Edmond Oklahoma Cityju.