Taekwando turnir u Austriji
0

Reprezentacija BiH osvojila četiri medalje

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda, taekwondo reprezentacija BiH je učestvovala na otvorenom Evropskom turniru A klase za nacionalne timove i klubove, Austria Open u samom srcu Alpa, Innsbrucku.

U konkurenciji preko 150 timova i nacionalnih selekcija sa oko 900 takmičara iz 32 države, reprezentativci naše države osvojili su 4 bronzane medalje. Inače, Austria Open je jedan od 8 evropskih turnira A kategorije, a ove godine, kvalitetom takmičara koji su učestvovali, Austria Open je postao jedan od tri najkvalitetnija turnira A klase u Evropi. Svojim prisustvom, takmičenje su uveličali i takmičari koji nose evropske i svjetske titule kao i olimpijski osvajači medalja.

Bronzana odličja za našu državu su osvojili: Amir Katana, u konkurenciji seniora do 78 kg, koji je u prvom kolu savladao predstavnika Hrvatske sa 4:0, u drugom kolu predstavnika Holandije sa 5:4, u trećem kolu predstavnika Austrije sa 2:1, a u četvrtom kolu izgubio od predstavnika Njemačke.

Nikola Oroz, u konkurenciji seniora do 58 kg, u prvom kolu savladao predstavnika Austrije sa 4:1, u drugom kolu savladao predstavnika Poljske 5:1, a u trećem kolu izgubio od predstavnika Danske.

Emina Ortaš, u konkurenciji seniorki do 67 kg, u prvom kolu savladala predstavnicu Italije sa 4:1, u drugom kolu savladala predstavnicu Austrije sa 2:0, a u trećem kolu izgubila od predstavnice Poljske, te Ivona Filipović u konkurenciji juniorki preko 68 kg koja je izgubila u prvom kolu.

Naše takmičare su vodili Selektor juniorske i seniorske reprezentacije Boris Budor, te treneri Goran Teofilović i Zlatan Despot.

„Taekwondo reprezentacija je sudjelovala na internacionalnom A turniru i postigla je polovičan uspjeh. Dok su juniori u potpunosti zakazali, seniori su naprosto ugodno iznenadili osvojivši tri bronzane medalje što i nisam očekivao u ovome trenutku na jednom tako kvalitetnom natjecanju. No, možemo reći da je ovo natjecanje, za naše sportaše, bilo veoma inspirativno, a i stručni štab, naše reprezentacije, je dobio bolji uvid u kvalitetu potencijalnih kandidata, koji će u narednom periodu odlučiti na koje sportaše treba računati tokom nastupa na predstojećim zvaničnim natjecanjima. Od kandidata treba iznimno pohvaliti osvajaće medalja i to Amira Katanu, Nikolu Oroza i Eminu Ortaš koji su u veoma jakoj konkurenciji uspjeli napraviti jedan značajni međunarodni sportski pomak. Sve to nam daje veliki optimizam u daljem radu te ove godine imamo osnova da se nadamo evropskoj ili svjetskoj medalji“, navodi u današnjem saopćenju Boris Budor, selektor reprezentacije.