Takmičenje počinje 1. januara
0

Reli Dakar: Južnoafrikanac De Villiers startat će prvi

Totalsport
Giniel de Villiers
Giniel de Villiers
Prvog januara sljedeće godine iz Mar de Plate u Argentini na pustolovinu dugu 9.000 kilometara zvanu Reli Dakar prvi će krenuti Južnoafrikanac Giniel de Villiers sa suvozačem Dirkom von Zitzewitzem u Toyoti Hilux V8.

Bivši pobjednik Dakara iz 2009. (u Volkwagenu, op.a.) izabran je da krene prvi i predvodi karavanu od 171 automobila na startu 33. izdanja relija Dakar. On će sa suvozačem Dirkom von Zitzewitzem nastupiti na najtežoj offroad utrci na svijetu u jednoj od dvije južnoafričke Toyote Hilux V8 Doublecab sa oznakom 301. Drugu južnoafričku posadu činiti će četverostruki pobjednik Južnoafričke republike u offroadu Duncan Vos sa suvozačem Robom Howiem, a njihova Toyota će imati oznaku 313.

U petnaest dana koliko traje ova pustolovna utrka sudionici će prijeći 9.000 kilometara kroz tri južnoameričke zemlje: Argentinu, Čile i Peru.

Iako je običaj da prvi na Dakaru starta prošlogodišnji pobjednik, ovog puta to neće biti slučaj jer pobjednik iz siječnja ove godine, Katarac Nasser Al Attiyah nije prijavljen za izdanje Dakara 2012.

Prvi poslije De Villiersa, sa brojem 302, startati će deveterostruki pobjednik Dakara (šest puta u klasi automobila i tri puta na motociklu, op.a.) Francuz Stéphane Peterhansel koji slovi kao mogući pobjednik ovog izdanja Dakara u X-Raid MINI-ju.

Spomenuti ćemo još neke vozače koji bi mogli biti glavni pretendenti na najviše mjesto na postolju: Peterhanselov momčadski kolega Poljak Krzysztof Holowczyc i Španjolac Nani Roma (oba u Miniju) i Alfie Cox iz Južnoafričke Republike u Volvu.

Na ovom izdanju Dakara nastupiti će ukupno 465 vozila (185 motocikala, 171 automobil, 76 kamiona i 33 četverocikla). Među natjecateljima će se naći pripadnici 50 nacionalnosti koje će na 15-dnevnom probijanju kroz bespuća Južne Amerike pratiti cijela vojska novinara, snimatelja i fotografa, a svakodnevni prijenos raditi će televizije iz 190 zemalja svijeta.

Tridesettreće izdanje Dakara startati će u argentinskom obalnom gradiću Mar del Plata na obali Atlantika, a nakon petnaest dana najsretniji i najspretniji ugledati će cilj u glavnom gradu Perua, Limi na obali Tihog oceana.

Na svom putu takmičari će proći kroz Ande, prijeći u Čile pa preko pustinje Atacama doći do grada Copiapo gdje će nakon sedam dana imati dan odmora. Nakon toga, po prvi puta, karavana će prijeći u Peru gdje će odvoziti četiri etape prije cilja u Limi.